Ubicació: 

Fets històrics rellevants
Amb la conquesta cristiana, Deià va ser adjudicada al Comte de Roselló i integrada com part de Valldemossa. Aquest fet es recull en els documents del repartiment que feren el Rei en Jaume I i els nobles que prengueren part en l'empresa, i és reproduït en les "Notes per a la Història de Deià”. Deià es va separar de Valldemossa l’any 1583 degut als enfrontaments entre el Batle de Valldemossa i l’Abat del Monestir de San Bernat de la Real a Palma, cap del císter a Mallorca, es va iniciar el 8 d'agost de 1526 quan els de Valldemosa (Batle i Jurats) varen comunicar al Gobernador de l'Illa que els habitants de Deià havien construït una església en un turó proper i que el Bisbe els hi havia enviat un sacerdot. Afegeixen també que, moguts per aquestes concessions en el plà espiritual, a més Deià sol•licità la separació administrativa i judicial de Valldemosa. Els valldemossins volien que es denegués. Així s'inicia un llarg pleit (57 anys). La duració d'aquest procés s'explica en part per motius econòmics: les grans propietats del Municipi de Valldemossa corresponien a ciutadans de la Capital. Per aquest motiu Valldemosa no podria subsistir ni recaptar suficients imposts. Avui, una placa a l'exterior de l’església reconeix als que varen aconseguir que avui Deià sigui un poble.
Cal contar que al paratge de Sa Foradada, península de la Serra, es produí una coneguda batalla: el 1582, cent cinquanta corsaris nord-africans foren derrotats per només cinquanta cristians sota les ordres de Mateu Sanglada. A conseqüència d'aquesta i altres nombroses incursions, es decidí construir un sistema de torres de defensa, com la Torre de Sa Pedrissa (Son Marroig), per protegir les costes i que es troba baixant cap a sa Cala de Deià i agafant es camí des Pi de sa Pedrissa.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí