Descobrir a peu els pobles i comarques dels Països Catalans

Arribar als pobles a peu és la manera més natural de fer-ho, a un ritme que permet una experiència intensa i gratificant que proporciona el plaer de descobrir cadascuna de les comarques i el que amaguen els seus pobles. Les caminades d’un dia o més són una experiència singular que val la pena descobrir.

No hi ha trams de dificultat excessiva per a ningú, només cal fer-se les etapes a la pròpia mesura, tot i que per començar és recomanable escollir trams amb poc desnivell i distàncies de 8 o 10 Km.

Pots fer servir el cercador per a trobar el traçat d’El Camí a la comarca desitjada, el tram que vulgueu recórrer, o el municipi de partida que us sigui més còmode. Així mateix podeu seleccionar les rutes temàtiques d’un o dos dies que proposem.

No et descuidis el carnet!  Ara te'l pots descarregar gratuïtament!
Demana el segell propi de qualsevol bar, restaurant, allotjament, ajuntament, punt d'informació,... Si en algun lloc no en trobes cap de disponible, pots demanar la signatura i data d'algun establiment o vilatà. Quan hagis completat un Gran Itinerari, presenta els carnets al Pas i rebràs una reproducció del dibuix d'El Camí d'Antoni Tàpies.

Com seguir El Camí: la marca senderista i l'aplicació per a mòbil

Al mapa de la portada trobareu quins trams estan senyalitzats amb la marca pròpia d'El Camí, i també els que encara no ho estan però que es poden seguir amb GPS. La previsió és anar senyalitzant tots els trams, a través dels vetlladors (apunta't aquí si te'n vols fer).

APLICACIÓ MÒBIL

Ara podeu tenir totes les traces d'El Camí al vostre telèfon -si disposeu d'un telèfon mòbil intel·ligent- descarregant-vos gratuïtament l'aplicació de Wikiloc i anant a l'apartat Destinacions. Només cal que us hi creeu un usuari quan us ho demani.

Una altra opció és que us descarregueu aquí les traces del tram que voleu fer i obriu-les al vostre GPS o telèfon intel·ligent amb una aplicació especialitzada.

La marca d'El Camí està inspirada en la forma de 8 que té El Camí troncal, reflectint també la simbologia d'aquest número (renaixement, regeneració, infinit, transcendència, nova consciència universal, un llaç de dues bagues que uneix tota la nació).

En vermell trobarem la marca d’El Camí troncal, en groc els brancals que englobin diversos municipis i en verd els brancals locals.

Les obertures de la marca indiquen el sentit de la marxa: una obertura mira cap a la direcció d'on venim, i l'altra mira cap a on continua el camí.

La mateixa marca en color groc senyalitza els brancals que aprofundeixen en les comarques, enllaçant amb el camí troncal (marca vermella).

La marca en color verd senyalitza els circuits locals.

En qualsevol cas, per si alguna marca hagués desaparegut per algun motiu, és recomanable que tingueu l'aplicació per a mòbil, o bé portar sempre descarregades al mòbil (en cas de disposar de mòbil intel·ligent) o en aparell GPS (en cas de disposar-ne) les traces del recorregut escollit o, en seu defecte, els mapes parcials que podeu imprimir des del web i que us ajudaran en cas de desorientació o de manca de senyalització.
 

Llargada de les etapes

Recomanem planificar les etapes segons el ritme que pugueu assumir, en base al mapa que trobareu al web, tenint en compte la distància i els desnivells, que trobareu als perfils dins de cada pàgina de tram.

Per a caminants no experts, o a fi de gaudir amb calma del paisatge i poder visitar el patrimoni cultural, social i arquitectònic, recomanem etapes d'entre 10 i 15 Km diaris. Si el desnivell és alt, encara menors.

 
Maneres de fer El Camí

Qualsevol persona pot fer un tros del Camí fins completar El Camí sencer a base d'anar sumant trams, o tot seguit si disposes d'uns quants mesos. Només cal escollir un tram i posar-se a seguir les marques -en cas que sigui un tram marcat. Per seguir els trams encara no senyalitzats amb la marca del Camí, podeu descarregar la traça GPS al mòbil (si és intel·ligent) o en un aparell GPS, o bé imprimir-se els mapes des de la pàgina del tram.

Hi ha diferents fórmules a l'hora d'escollir quin tram o etapes caminar:

   A- Trams. Fer trams de cop (si disposes de 4, 6 o més dies, segons la llargària de cada tram) o per parts i anar-los encadenant per ordre correlatiu, començant pel propi tram. D'aquesta manera, en completar tot El Camí, s'acaba arribant de nou al propi municipi, ja que El Camí té forma de 8. També es poden fer saltejadament, sense criteri de continuïtat.

   B- Grans Itineraris. Fer-lo a partir d'escollir un Gran Itinerari (sigui el del propi tram on vius o un altre) -cada Gran Itinerari (GI) compren 3 o 4 trams- i anar encadenant amb els anys els diferents GI fins completar tot El Camí. Cada GI pot comportar 4 o 5 setmanes. Pot ser una bona mesura per caminar-lo durant les vacances.

   C- Rutes temàtiques. Escollir rutes temàtiques d'1, 2 o més dies, des de la pàgina del Cercador de rutes i trams i anar-les fent saltejadament. Es poden escollir segons temàtica, segons durada i segons grau de dificultat.

 

El Camí en bicicleta o a cavall

El Camí es pot recórrer també en bicicleta o a cavall en la majoria dels seus trams. Consulteu al web l’accessibilitat de cadascun d’ells.

Alerta! Als trams d’El Camí que coincideixen amb Vies Verdes (abundants a la Garrotxa i el Ripollès) no s’hi permet anar a cavall.

 
Equipament recomanat:

- Cantimplora o ampolla d'aigua (1 o 1,5 Litres).
- Menjar, en cas de no preveure adquirir-lo pel Camí. Fruits secs o fruita són una bona font d’energia que no genera residus.
- Roba d’abric pels vespres, pijama i una mínima muda (que es podrà rentar)
- Lot o frontal
- Productes d’higiene personal en dosis petites.
- Capalina
- Crema solar i barret o gorra
- Calçat còmode per caminar i ben lligat al peu (a l'estiu més lleuger) i si pot ser, impermeable.
- Mitjons de teixits naturals i que no facin plecs (per evitar butllofes).
- Sac de dormir i màrfega (en cas de no dormir sempre en allotjament amb llits)
- Motxilla ben cordada. A l'estiu es recomana un màxim de 6 Kg, i a l'hivern de 8. Necessitem menys del que imaginem.
- Farmaciola amb tiretes, cotó fluix, iode i una agulla amb fil per a possibles butllofes.
- Bastons per caminar (recomanats només en cas de desnivells importants).

 

El Bloc del Camí

Al Bloc del Camí hi trobareu escrits, poemes, nadales i tot tipus d'aportacions de molts amics i caminants del Camí. Publica-hi tu també la teva experiència fent el Camí o qualsevol altra reflexió, poema, vivència,...

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí