Garcia. Informació general i llocs d'interès

Dilluns, 2 setembre, 2019
Ubicació: 
Font: 
Ajuntament de Garcia, Turisme Ribera d'Ebre, Viquipèdia
Text publicat per: 
PAS

Garcia és una vila i municipi de 592 habitants situat a la comarca de la Ribera d'Ebre, a 6’7 km de la capital de comarca, Móra d’Ebre, i a 63 km de Tarragona. El seu terme municipal té una extensió de 51’78km2.

El nucli de la vila limita al nord amb el congost del Pas de l'Ase, concretament amb la seva paret oriental, la Serra del Tormo (cèlebre pel seu formatge), al sud amb el riu Siurana (afluent de l’Ebre) i a l’est amb l’Ebre que voreja la vila. Algunes de les muntanyes destacades del muncipi són El Pic de l’Àguila (491’8m) o Lo Tormo (522’9m) que comparteix amb La Torre de l’Espanyol. El nucli antic del poble es troba a la part més alta del terme municipal.

Com a petit apunt històric, Garcia no va ser mai una vila emmurallada com a tal però les parets de les cases feien la funció d'aïllament amb l'exterior. Va resultar molt afectada per la Guerra Civil  ja que era propera al front on es va lliurar la llarga Batalla de l’Ebre. Després de la guerra, les cases mig enderrocades del la part alta es van abandonar i la vila moderna es va consolidar a la part més baixa del turó. Els darrers anys algunes d’aquelles cases destruïdes han estat adquirides i restaurades per estiuejants.

 

PRINCIPALS LLOCS D'INTERÈS

 
Església Vella

L’antiga església del poble es troba situada a la part alta del poble, coronant un petit turó i al davant mateix d’on es creu que hi havia el desaparagut Castell de Garcia, documentat al S.XII en plena reconquesta de la zona.

L’Església romànica està documentada al 1279 i va ser substituïda per l’actual edificació l'any 1663. Aquesta segona església va ser bombardejada al 1936 durant la Guerra Civil i des de llavors es troba en runes i abandonada, tot i que segueix mantenint un vincle especial amb els garciencs per la seva història i simbolisme. A més a més s'hi pot gaudir d’unes vistes magnífiques de l’Ebre.

L’església és de planta rectangular amb absis poligonal i consta d’una sola nau amb cinc tramades separades amb arcs torals i capelles laterals. Estava coberta amb volta de creueria però només se’n conserven els primers trams. Els nervis descansen sobre una cornisa i unes pilastres, situades entre els arcs de mig punt de les capelles. La portalada vas ser arrancada després de la guerra per incorporar-la a la nova Església del centre del poble. Destaquen encara el campanar de planta quadrangular i tres nivells d’alçat adossat a l’absis i l’acabat exterior del temple que és de pedra vista amb restes d’arrebossat.

Com a curiositat, la segona església de 1663 havia tingut un retaule del monestir d'Escala-Dei, obra de Francesc Ribalta, però va ser cremat.

 

Ermita de Santa Magdalena

Aquesta ermita que es troba a 6,4km del centre de Garcia és impactant d’entrada perquè es troba consruïda i adossada a una immensa roca ja que està situada als vessants d'un dels contraforts de la Serra del Torno. Una gran balma cobreix la pròpia ermita i la casa de l’ermità amb un porxo d'obra que conté una font d'on brolla aigua natural de la mateixa roca (hi ha escrits del segle XVIII que revelen que davant de l’ermita i hi havia una font d’on naixia una heura). L’interior consta d’una sola nau amb volta de canó dividida per arcs torals que descansen sobre pilastres. A banda de l’altar-retaule central dedicat a Santa Magdalena, n’hi ha dos laterals dedicats a Sant Antoni i Santa Elena. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc i l'entorn és molt agradable, envoltat de bosc, camps i amb unes vistes esplèndides. 

Al voltant d'aquesta ermita es celebra el dia de l'ermita o diada de Santa Magdalena durant el dissabte següent al dilluns de Pasqua i és una de les festivitats més importants de Garcia.

 

Església de Garcia

L’església de Santa Maria, l’actual església parroquial del poble, es troba situada al Carrer del Centre de Garcia i va ser construïda el 1949, després que l’antiga església quedés destruïda per la guerra i s’improvisés una capella provisional.

La primera pedra va ser col·locada pel bisbe de Tortosa que va inaugurar el temple un any més tard. S'hi va incorporar la portalada de l’església vella on encara s’hi pot veure inscrita la data original i anys més tard l’artista Àngel Martí va dissenyar unes pintures glorificant a Santa Maria i una imatge de bronze de la Verge de 2,2 metres.

L’edificació és de planta rectangular i absis no marcat en planta. A l'altra façana lateral hi ha adossada la rectoria. L'interior consta de tres naus, la nau central està coberta amb volta de canó, amb arcs torals i llunetes, i les laterals amb volta d'aresta. Les capelles comuniquen amb la nau i entre sí a través d'arcs de mig punt.

 

Pont de l'Ull de l'Asmà i embarcador nàutic

Dos altres punts d’interès que voldríem mencionar són d'una banda aquest pont, destí de la impressionant ruta que voreja el riu Siurana i s’endinsa pel majestuós barranc de l’Ull de l’Asmà.

I d’altra banda l’embarcador situat a la vora de l’Ebre en un entorn d’incomparable atractiu, amb zona d’acampada controlada, barbacoes, servei de bar a l’estiu, pesca i el famós pas de barca, que juntament amb el de Flix i Miravet, són els darrers que queden a Catalunya i representen la forma més tradicional de creuar l'Ebre. Antigament no existien els ponts ni les embarcacions modernes i els ebrencs que volien comercialitzar amb l'altra banda del riu ho teníen força complicat. Per facilitar-ho va aparèixer la figura del barquer, que segueix vigent des de fa segles pels autòctons que ho necessiten i pels turistes que volen gaudir d'un magnífic entorn i conèixer les tradicions i costums de la comarca, ja que els passos de barca representen la seva història viva i la seva idiosincràsia.

 

Per completar la informació de l'article pots consultar els enllaços que tens a continuació. I si vols saber més coses del poble, et recomanem l'article dedicat a les seves festes i fires.

I si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte.