Ubicació: 

Garcia té un patrimoni cultural molt ric i una diversitat notable de festes, fires i altres esdeveniments. A continuació et detallem les principals Festes de Garcia calendaritzades al llarg de l’any, així com les seves fires i altres esdeveniments culturals.

 

Gener

 
Festa Major d’Hivern

Aquest esdeveniment té lloc al voltant de la festivitat de Sant Antoni, el 17 de gener. Normalment s’allarga 3 dies i s’organitzen activitats relacionades amb animals, com la seva benedicció o les curses de rucs 4X4. També es celebra la processó de Sant Antoni pels carrers del poble i la Santa Missa, i a nivell més festiu s’encén la foguera de Sant Antoni on es rosteix el senglar a la brasa que es degusta al més pur estil d’Astèrix i Obèlix, es fa un cercavila amb les bandes de música i cap al tard sessió de balls.

 

Març/abril

 
Festa de la Clotxa

De totes les festes de Garcia, la de la Clotxa és la que fa venir més salivera. Es tracta d’un aconteixement itinerant que es celebra cada any entre els mesos de març i abril a un poble diferent de la Ribera d’Ebre, on durant un dia es fan cercaviles, un pregó a càrrec de personatges destacats de la gastronomia catalana, repartiments de clotxes i concerts.

Acompanyen a aquesta festa  durant una setmana les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa on 12 restaurants de la comarca incorporen la recepta a la seva carta amb les seves variants pròpies.

La clotxa és el plat tradicional més emblemàtic de la Ribera d’Ebre. Reflexa els orígens de la pagesia local, la senzillesa i alhora la riquesa de la seva gastronomia. Els pagesos se la preparaven per menjar-la al camp amb els ingredients que teníen a l’abast. El pa de pagès, la ceba, el tomàquet i l’all són els imprescindibles i acostumen a anar acompanyats de sardina, arengada o llonganissa/botifarra. L’elaboració consisteix en treure la molla de mig pa i de farcir-lo amb tots aquests ingredients cuinats prèviament a la brasa, i finalment adobar-ho tot amb un bon raig d’oli d’oliva de la comarca.

 

Abril

 
Dia de l’ermita o diada de Santa Magdalena

El dissabte següent al dilluns de Pasqua es celebra cada any aquesta trobada tant especial pels habitants de Garcia. Es tracta d’una jornada intensa plena d’activitats on tots els habitants del poble es reuneixen a l’Ermita de Santa Magdalena.

El dia comença amb un bon esmorzar popular on es serveix la clotxa. S’instal·len unes brases i unes taules a tocar de l’entrada de l’ermita i cadascú se la prepara al seu gust.

 A continuació es fan jocs populars com les bitlles, el mocador, saltar la corda o estirar-la fent dos equips... i es celebra la Santa Missa en honor a Santa Magdalena, Sant Antoni i Santa Elena a l’interior de l’ermita. Tot seguit es ballen sardanes i jotes , es fa un dinar popular i la tradicional subhasta de mones, on a ritme de Jota es van subhastant les mones de Pasqua entre els grups que hi participen.

I com a bon final de festa, arriba la xaranga i continuen els balls fins el vespre quan es torna a l’església del poble en processó.

 

Maig/Juny

 
Trobada dels Garcia a Garcia

Des del 2018 que entre els mesos de maig i juny es celebra una trobada que fa honor al nom del poble i és tot un homenatge al cognom més comú de Catalunya. Una jornada de germanor entre els Garcia i la vila de Garcia farcida d’activitats com la vermutada popular, batucada, concursos, fira de gastronomia local, cata de vins, ruta històrica pel poble, pas de la barca...amb l’objectiu de mostrar el patrimoni i la cultura del poble a través d’una experiència festiva i familiar.

 

Agost

 
Festes Majors de Garcia i Correfoc

Les Festes Majors de Garcia es celebren en honor a la Mare de Déu d’agost i durant 10 dies el poble s’omple d’activitats de tot tipus per a totes les edats.

A nivell històric, tenim la ruta històrica pel poble i els seus principals punts d'interès. Gastronòmicament trobem un ampli ventall d'àpats populars com la tradicional sardinada, el concurs de paelles i fires amb productes de la terra. Per cremar calories hi ha campionats esportius de futbol i altres activitats per a diferents categories, tallers infantils i cucanyes pels més petits, baixades en piragua i pàdel surf per l’Ebre, o un original partit de volley-fang al camp de futbol. I de cara la gresca tampoc hi falta res: concerts, orquestres o la clàssica Festa Imagina Ràdio (la ràdio musical i informativa de les terres de l’Ebre) amb espectacles de ball, performance, animació, regals... 

Però un dels plats forts sens dubte és el cèlebre Correfoc, que acostuma a caure en dissabte i que s'inicia amb música, espectacles i el discurs desafiant del diable. És un dels més potents de Catalunya i té el premi al millor acte cultural de les Terres de l’Ebre atorgat el 2003. La Colla de Diables de Garcia "Lo Jordiet" és de referència a tota la comarca i s'encarrega de liderar aquest espectacle ple de llum, ritme i pólvora, on altres colles de diables i espectadors vinguts d'arreu del país es reuneixen per córrer i ballar sota una autèntica pluja de focs. Al acabar els veïns ruixen els diables a la plaça Catalunya i arriba la música en viu fins a l'alba. Tradició popular de la bona!

 

Setembre

 
Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre

La Jota és el ball més típic i tradicional de la Ribera d’Ebre, i cada any a mitjans de setembre des del 2010, es celebra una nova edició d’aquesta festivitat en el seu honor a un poble diferent de la comarca organitzada per l’entiat local “Lo fardell Patxetí”.

Hi ha mostra de productes locals, artesania, tallers i òbviament la ballada de la jota. Sovint també s’incorporta la subhasta de coques com la que es celebra a Garcia el dia de Santa Magdalena, i un berenar popular. Les activitats de la jornada són gratuïtes i obertes al públic.

 

A part d'altres festes i tradicions populars típiques a tot el país, al llarg de l'any trobem altres esdeveniments que es celebren també a altres indrets com la Cursa de Sant Silvestre, La festivitat de Santa Àgueda amb diverses activitats en homenatge a les dones, la Diada de la Gent Gran o Festa de la Vellesa i la Plantada del Pi.

A continuació adjuntem un reportatge del Canal Ebre 21 sobre la Festa a l'Ermita de Santa Magdalena

 

 

Pots completar la informació de l'article amb els enllaços que tens a continuació, i per saber més coses sobre Garcia, et recomanem l'article dedicat al poble i als seus punts d'interès i el del seu patrimoni històric

Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí