Temàtica: 
Ubicació: 

La història de Garcia és molt particular i marcada per diversos factors. Farcida de cultures i civilitzacions diferents degut a la seva privilegiada situació geogràfica, banyada per un gran riu i a tocar d’una serralada, fou habitada per íbers, romans, sarraïns i cristians a partir de l’edat mitjana, passant per diverses etapes i dominis. Respecte l’origen del seu nom de fet, hi ha teories que defensen arrels preromanes i altres que el relacionen més amb un origen àrab.

Alguns dels conflictes més recents que van afectar la població van ser la guerra del francès i la Guerra Civil, que va marcar fortament el destí de la vila. Garcia estava molt aprop del front de la Batalla de l’Ebre, una de les més sagnants de la guerra, i va ser fortament bombardejada i destruïda parcialment la seva la part alta. Aquesta batalla es va iniciar el 25 de juliol 1938 amb l'avançament de les tropes republicanes creuant el riu Ebre cap a posicions franquistes i va originar una guerra de desgast de més de 100 dies.

L’Ajuntament de Garcia ens ofereix una ruta per descobrir el seu patrimoni històric passant per diversos punts que ens traslladen a èpoques passades i ens mostren secrets i elements distintius de la vila. A continuació en resumim alguns:

 

Cooperativa de Garcia

Al 1922 neix el precedent de la cooperativa protagonitzat per agricultors del poble amb l’objectiu d’aconseguir productes sanitaris i de consum a millor preu sota el nom de Sindicato Agrícola de Garcia.

El 1931 es constitueix la cooperativa com a tal amb 25 socis fundadors motivats pels abusos dels comerciants de raïm i s’hi va començar a elaborar dos productes ben típics de la comarca i molt preuats: l’oli i el vi, que avui ens continuen deleitant el paladar. Posteriorment es van anar fent reformes i ampliacions que van permetre una producció més digna, eficient i de més qualitat. A la part posterior hi ha una gran plaça amb 4 portes per abocar la verema i una altra porta per traslladar les olives al molí d’oli.

Durant molts anys fou un dels principals centres de referència econòmica del poble i s’hi organitzaven diferents actes. Des del 2015 disposa d’una agrobotiga amb els millors productes locals.

 

Perxes

Moltes poblacions que no disposaven de muralles defensives, utilitzaven aquestes construccions per aïllar el nucli de cases de possibles intrusions. Són trams de carrer coberts a través de bigues i arcades de pedra que poden ser independents o annexes a un edifici i representen un dels trets identificatius de la història de Garcia.

De fet tot i no haver tingut muralles, Garcia tenia 3 portes d’entrada a la vila a través d’aquests perxes. Molts han desaparagut però actualment encara podem trobar el Perxe del carrer del Porxo, que comunica el Carrer Major amb la plaça Catalunya i conté 12 porxos, i el Perxe de cal Rei, del S.XIV, entre el carrer de l’Església i el carrer Major, on a la paret que comunica amb cal Rei hi podem observar un gall forjat del 1603.

 

Cases del nucli antic (part alta)

Tot i que la part alta i antiga del poble va quedar molt afectada per la Guerra Civil, encara hi queden cases i vestigis que et recomanem visitar per copsar de més aprop l'impacte de la guerra sobre la població. Un dels exemples més clars és l’Església Vella. En pots consultar més informació a l’article dedicat als llocs d’interès de Garcia.

Alguns dels altres edificis que s'hi poden trobar són Cal Guarda, situat a la plaça més gran del nucli antic. S’hi accedia a través de diversos porxos que protegien la vila i al ser una casa gran per l’època tenia diferents usos:  Presó i escorxador als baixos i separats per una simple paret, essent força més gran el segon, l’escola de nens (d’uns 52 m2) i uns quants mobles amb un armari a l’habitació del costat a mode d’Ajuntament al pis superior. Aquesta casa es va usar també com a residència d’en Joan Miró Faneca, la persona que feia de “guarda” del poble i dels seus camins. Dins la casa encara hi podem trobar el pany i forrellat de l’antiga porta de la presó i els ganxos del vell escorxador on s’hi penjaven els animals.

Cal Rei és una altra edificació amb rellevància històrica que podem trobar al nucli antic, prop de l’Església Vella, i on a la porta una anella amb base metàl·lica i un escut amb una àliga de dos caps, probablement del Casal d' Àustria. A un dels seus costats s’hi obre el Perxe de cal Rei que comunica amb la casa del costat. Com a curiositat, a la cantonada de la casa s’hi pot veure un escut amb relleu i les lletres f” i “p” amb una mitja lluna intercalada, i a sobre la data 1685 amb una inscripció ja molt erosionada, on hi constava “Garcia” i “Apissa”. Descobriu-hi tots els misteris que s'hi amaguen!

 

Pont del ferrocarril

Si parlem de la història de Garcia més recent, hem de fer referència a aquest pont construït als voltants del 1892, destruït el 1938 per les aviacions alemanyes i italianes durant la Batalla de l’Ebre i reconstruït cap el 1942 després de la guerra. Al web de l'Ajuntament s'hi pot apreciar una fotografia del pont feta pels aviadors italians durant el bombardeig de Garcia el 28 de juliol de 1938, un dels primers bombardejos que es van fer sobre el territori, ja que només feia dos dies de l'inici de la Batalla de l'Ebre.

La gelosia del pont està construïda a l'estil town, el mateix sistema que es va usar pel primer viaducte tortosí del 1867. Es tracta d’un pont de la línia Reus – Casp – Saragossa que permet salvar el riu Ebre i va ser el pont més septentrional de tot l’Ebre català.

 

Altres punts de referència que es poden visitar són Ca Perot al final del carrer Major, una de les cases pairals més importants de Garcia i amb una galeria subterrània que antigament comunicava les cases per sota i Dellà, una partida rural que suposa el 21’6% del total del terme i on s’hi troben diferents  sènies i masos que eren habitats pels “mitgers”, els treballadors d’aquelles terres sense ser-ne propietaris.  Són les típiques masies rurals amb murs de càrrega de 50 cm de gruix i estan situades en finques de conreu amb façana a l’Ebre, però a una distància prudent del seu llit.

 

Per completar la informació de l'article pots consultar els enllaços que tens a continuació. Per conèixer més sobre Garcia i els seus principals llocs d'interès, consulta el nostre article d'informació general i si vols descobrir la seva cultura popular, et recomanem l'article dedicat a les seves festes i fires.  

Si t'ha agradat el que has llegit, et pots fer amic del Camí per rebre informació de les nostres rutes i novetats o soci-padrí per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registrat' com a usuari.

 

 

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí