Punts d'interès de Campanet

Dissabte, 31 maig, 2014
Ubicació: 
Font: 
pas
Text publicat per: 
PAS. Font: Ajuntament de Campanet (www.ajcampanet.net) / Coves de Campanet (www.covesdecampanet.com) / Viquipèdia Campanet (http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Miquel_de_Campanet)

Pla de Tel o Vall de Sant Miquel. S'hi gaudeix d'una pau impertorbable i s'hi troben alguns dels elements més interessants de Campanet (Coves de campanet, església de Sant Miquel...).

  • Coves de Campanet, unes de les més ben conservades de Mallorca i destaquen per la delicadesa i exuberància dels seus dipòsits calcaris en forma d'estalactites i estalagmites, també denominades espeleotemes pels geòlegs. A més de la rica ornamentació natural, s’han trobat restes fòssils de Myotragus balearicus, una espècie de bòvid endèmic de Mallorca i Menorca, extingit fa uns 4.000 anys amb l'arribada de l'home a les nostres illes. Les grutes han inspirat pintors com Casimir Tarrassó qui els va dedicar una sèrie monogràfica d'olis signada el 1948; i poetes com Bartomeu Guasp i Gelabert que compongué l'oda Coves de Sant Miquel (1949). Fins i tot han servit d'escenari a alguna pel·lícula.
  • Església de Sant Miquel. Església gòtica de l'època de la conquesta catalana (s. XIII). Essencialment, conserva la factura gòtica de les esglésies de repoblament catalanes edificades a l'illa de Mallorca després de la conquesta, amb l'afegit d'una espadanya vora el portal d'accés del segle XV.
  • Fonts de Ses Ufanes. Declarades monument natural, les fonts de Ses Ufanes són el fenomen hidrogeològic més singular de Mallorca. La zona d’aflorament es troba situada a la finca de Gabellí, als voltants de l’església de Sant Miquel. Aquestes fonts intermitents que brollen des del sòl en temps de molta pluja –aquest és precisament el significat d’”ufana”-, dins l’alzinar de l’esmentada possessió constitueixen un autèntic espectacle i un dels principals elements del patrimoni natural campaneter. Ses Ufanes de Gabellí fan part d’un sistema de fonts que s’estén des de Maçana fins a Gabellí, passant per Biniatró, i que tenen l’origen en un vessament cabalós d’un aqüífer fisural que forma un embassament subterrani d’aigua localitzat a la base d’un escarpament calcari.
  • Ullaró. Llogaret idíl•lic ubicat al llevant del terme municipal, on destaca el casal de Son Garreta.
  • Altres elements patrimonials: abeurador des Camí Blanc, pou d'en Gatell, pou d'Ullaró, pou Bo.

Nucli urbà de Campanet:

  • Església Parroquial (XVIII): es va bastir en el lloc d'una anterior i es posà sota . Es comença a construir l'any 1717, amb l'advocació de la Immaculada Concepció quan era rector Miquel Martí Tamorer, i es va acabar l'any 1774, després d'algunes interrupcions en les obres.
  • Sala Vella (XVI), edifici de l'antiga seu de l'Ajuntament actual; 
  • Cases de tipologia popularposades de possessió (de Maçana, Biniatró, etc.); 
  • Creus de terme, que marcaven els límits del nucli urbà...