Millars

Dimarts, 2 gener, 2018
Ubicació: 
Font: 
Ajuntament de Madremanya i Viquipèdia
Text publicat per: 
Viquipèdia

El poble de Millàs (o Millars) és un disseminat de cases al voltant de l’Església de Sant Iscle i Santa Victòria, que inicialment era una capella del castell. Actualment no compta amb més d’una quinzena d’habitants.  És destacable la Creu de Millàs, antiga creu de terme que marcava l’encreuament dels camins de Madremanya, Púbol, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. La creu que podem veure actualment és una còpia del’orginial, que data de l’any 1936.

Els masos i cases més importants de Millàs són cal Xoriguer, cal Pebrot i can Massot, Can Pou i Can Juià. Dalt d’un  turó trobem Can Verd del Puig i a peu de carretera direcció a Monells, cal Blau.

 

El Castell de Millars (o Millàs)

Fou en altre temps la residència dels senyors de Millàs, dels quals es té documentació des del segle XIII, tot i que se sap que el castell va patir importants reformes entre els segles XVI i XVIII, quan va prendre la fesomia actual. Tot i així sembla que el seu origen primitiu hauria estat una vil·la romana. A la segona meitat del segle XX el senyor de Millàs va restaurar de nou el castell. En destaca la torre quadrangular d’origen medieval , i un pati interior de grans dimensions. Compta amb un portal adovellat i finestres gòtiques i renaixentistes, així com l’escut heràldic dels Millàs. A dia d’avui és encara una residència privada i per tant, no és visitable.