Aplec a Sant Cugat de Gavadons

Dijous, 24 agost, 2017
Ubicació: 
Font: 
Text i fotografa: Viquipèdia
Text publicat per: 
PAS

Sant Cugat de Gavadons és una església romànica que pertany al terme municipal de Collsuspina (Moianès). Fou l'origen del terme de Collsupina, ja que és sufragània de Sant Andreu de Tona, que s'independitzà de Tona (Osona). És una església preromànica i romànica d'una sola nau, amb transsepte, amb notables elements de l'art romànic.[1] És un edifici que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És una església de mitjanes dimensions que s'aixeca en una elevació prop del turó de Puig Estels. És un edifici romànic del segle XII. Es conserva un campanar d'espadanya i en la part posterior d'aquest una finestra amb arc de ferradura. Hi ha una mutació del presbiteris on s'hi annexionà una masoveria amb portal de pedra treballada i datada el 1817. Fou modificat durant els segles XVII i XIX amb l'afegitó de dues capelles cobertes de nervadures de tipus gòtic. L'actual entrada mira a ponent.

Als 1046 metres d'altitud s'aixeca susdita església envoltada per masos antics com Miravalls, Mas Naulart, Bellver, etc. Davant l'actual entrada hi ha dues lloses, una és una lauda sepulcral amb un escut de la família Miravalls, que recorda la relació d'aquest mas amb l'església. Al costat sud de l'església hi ha un cementiri.

Cada primer de maig s'hi celebra l'Aplec de Sant Cugat de Gavadons on després de la missa solemne a les 12h es reperteix una mica de coca i vi dolç per als assistents.