Vendrell gastronòmic, productes típics

Dimecres, 23 setembre, 2020
Ubicació: 
Font: 
Viquipèdia, ElVendrellTurístic, Ajuntament del Vendrell, Gastroteca

Us avisem que fa venir salivera conèixer i veure els menjars típics de la Cuina Vendrellenca!

No us en podreu estar probablement d'anar a la capital de la comarca del Baix Penedès i fer el tast presencialment.

Els productes típics del Vendrell atrapen els nostres sentits.

 

Plat estrella, el xató, una amanida d'escarola guarnida amb bacallà esqueixat, tonyina fresca, anxoves i olives, i ben marinada amb una suculenta salsa condimentada a base de nyores i fruita seca torrada. 

Cada primer diumenge de febrer a la Rambla del Vendrell se celebra la festa gastronòmica de la Xatonada Popular amb el Concurs de Mestres Xatonaires, l'Exhibició de Xatonaires Infantils i el repartiment d'unes de 2.000 racions de xató. També hi ha espectacles d'animació, estands relacionats amb el món del xató, la Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, degustacions de cafè i la Trobada de plaques de cava.

 

La coca enramada és un altre plat típic i exclusiu del Vendrell. Està elaborat amb una base de farina amb oli, espinacs, mongetes, ceba i pebrot verd cuit a forn i s'acompanya de salsitxes o arengades. Els forns i pastisseries del Vendrell les venen tot l'any. Té un origen molt antic, com totes les coques amb base de pa, que es remunta possiblement a l'edat mitjana.

 

Els bufats són uns dolços exquisits elaborats amb avellanes, sucre i clara d’ou, que es poden trobar durant tot l’any. El seu origen data del segle passat, quan un pastisser de la vila els va començar a fer. Tot i la curta història d’aquestes postres, ja s’han convertit en un tret propi del Vendrell. Els podeu trobar a les pastisseries i als forns.

 

Les orelletes són unes postres típiques que es mengen per Carnestoltes i Quaresma. Són d’una pasta molt fina feta de farina, ous, llet, llimona, sal i llevat, que es fregeix i s’ensucra.

 

A les fassines del Vendrell es produeix el resolís, licor d'aiguardent aromatitzat amb anís o canyella, d'origen italià, que els escrits diuen que es bevia amb complaença a la cort de França. El resolis lliga molt bé amb la pastisseria dolça. 

 

Les postres a base de garrofa són cada vegada més típiques i conegudes arreu. Heu tastat alguna vegada el pastís de garrofa? Deixeu-vos sorprendre pel seu sabor.

 

El vi i el cava són dos excel·lents productes que s’elaboren al Vendrell i a la comarca del Baix Penedès i que formen part de la regió vinícola de la DO Penedès. Els cellers i les cooperatives ofereixen una àmplia selecció de vins i caves fruit d’una acurada selecció dels ceps de les varietats d’aquesta zona. Per als vins blancs o caves, hi ha el macabeu, el xarel·lo, la parellada i el chardonnay; per als vins negres, l’ull de llebre, el merlot i el cabernet sauvignon. Aquest ampli ventall de raïms dóna una gran qualitat, riquesa, equilibri, aroma i graduació al vi i al cava, i els fa ideals per acompanyar la gastronomia local i tradicional de la nostra terra.

 

Pots completar la informació de l'article amb els enllaços que tens a continuació,
i per saber més coses sobre el Vendrell et recomanem altres articles d'aquesta vila, com ara Cultura Popular al Vendrell o El Vendrell, patrimoni i museus, i altres que trobaràs a la Camipèdia.

 

Si t'ha agradat el que has llegit et pots fer amic del Camí, per rebre informació de les notres rutes i novetats, o soci-padrí, per ajudar a mantenir viu el projecte. Consulta'n els avantatges!

I si vols aportar continguts al web com els teus propis articles de la Camipèdia sobre qualsevol temàtica del teu municipi, fotografies de caminades o activitats si ets del Grup de Caminants, registra't com a usuari.