Randellaires

Dimarts, 2 febrer, 2010
Ubicació: 
Font: 
Joan Bardulet, Santi Llagostera & Cèsar Ollé

Randellaires és un nom provinent de Randella, mosquit de forta picada, i és alhora una formació musical del Ripollès composta d’onze membres que remena amb fal·lera la música i el cant popular d’aquest país.

A l’any 1980, s’edita un llibre de recerca anomenat La Dansa Popular a les Comarques Gironines. I és en el llibre II on hi trobem les principals danses del Ripollès.

A l’any 1998, surt un altre llibre que aplega els treballs dels folkloristes de començaments del segle XX, i que se’n dirà el Cançoner del Ripollès.

A l’any 2001, un grup de músics ens posem a interpretar aquestes composicions amb harmonies, ritmes i estructures noves, intentant convertir les cançons i balls centenaris de les muntanyes del Ripollès en una proposta audible i ballable per a la gent del nou segle.

Tot sigui per la divulgació de la vella música de la pròpia comarca amb expectatives de nova tradició i futur, i per crear una nova dinàmica d’aquest patrimoni.

Restem també ben oberts a tots els documents, músiques i tradició oral dels Països Catalans. I de tant en tant fem l’intent de crear peces noves que, nosaltres en diem, música popular del segle XXI.

Hem treballat també, després del primer CD de nou a suara, en el segon de nom terradesús. Han estat editats a més quatre CD’S de resultes de les quatre Jornades Escolars de Música Tradicional on hi participen els alumnes de cinquè curs de totes les escoles del Ripollès.

Els mesos de l'hivern, que sol per per l'abril o elmarç, organitzem les Trobades de Cantaires a la Serra de Llaers, a les muntanyes de ,Milany.

Perquè així com les composicions ens han arribat dels avis dels nostres avis puguin també ser sentides, cantades, ballades i estimades pels néts dels nostres néts.

“Recuperem, doncs, ara aquest material, i desvetllem-lo donant-l’hi un nou tomb a la seva trajectòria amb la dignitat que mereix, en recordança d’aquelles persones que hi dedicaren llargues hores de treball il·lusionat”

 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Pròleg del “ Cançoner del Ripollès”

 ,

Components del grup:

Cèsar Ollé, veu i flautes de bec.

Jordi Ballesteros, veu, "manxa de l'infern", Saxo-soprà i flaviol,

Santi Llagostera, veu, guitarra i rigo-rago.

Miquel Grifell, veu, guitarra, mandola, bandúrria i guitarra d’ossos.

Jesús Escriu, llaüt, mandolina i percussió.

Joan Bardulet, violí i trompeta.

Eudald Parramón, clarinet

Àngel Giralt, flauta travessera i nyacres.

Jordi Salomó, contrabaix i ampolla d’anís.

Ricard Gimènez, percussió, saxo-soprà i “bastó de vent”.

Carles Miguel, bateria i percussió.