Patrimoni arquitectònic de Santa Maria de Palautordera

Font: 
Text elaborat per: Pep Pascual Any: 2008

El poble de Santa Maria de Palautordera té com a patrimoni arquitectònic destacable la torre-campanar de l'església, una part de la qual es correspon a una torre del s. XII de l'antic palau o castell que va donar nom al poble. Aquesta torre està catalogada com a bé cultural d'interès nacional, màxima protecció que pot ser atorgada. També destaca l'església bastida entre 1562 i 1588.

L'ajuntament, edifici aixecat a la dècada dels anys trenta del s. XX, en què destaquen els elements modernistes tardans.

Diversos edificis de la plaça Major i el carrer Major ens mostren com han evolucionat les cases de poble del s. XVII al s. XIX. Al passeig del Remei trobem diferents cases unifamiliars que ens mostren les cases d'estiueig de final del s. XIX, altres cases d'estiueig es troben a l'entrada del poble amb diferents torres.

Pujant pel passeig del Remei ens trobem, a l'esquerra, la capella de sant Sebastià, del s. XVI, actualment part d'una casa particular. I, a la dreta, l'ermita que va substituir l'anterior, ara dedicada a la Mare de Déu del Remei, construïda segons els estils barroc tardà i neoclàssic entre els anys 1792 i 1800.

No podem oblidar les diferents masies que es conserven escampades per tot el terme municipal, que ens mostren la importància de la pagesia en el poble. Hi podem veure les diferents fases d'expansió i decadència que han experimentat al llarg dels segles.

Pont Trencat

Pont que fou bastit a final del s. XIII amb dues grans arcades d'arc apuntat. Una part pertany a Sant Celoni, i aquesta fou destruïda durant la guerra del Francès, a inici del s. XIX. Per aquest pont hi passava el camí ral de Barcelona a Girona, successor de la Via Augusta. Durant els anys noranta va començar la reconstrucció, i es va voler destacar la part original i la part moderna. Aquesta reconstrucció ha estat guardonada amb diferents premis, tant nacionals com internacionals.