Patrimoni arquitectònic de La Massana

Divendres, 25 maig, 2012
Ubicació: 
Font: 
Cèlia Morales/Pilar Andreu Rovira
Text publicat per: 
Pas

L’església parroquial de la Massana és la de Sant Iscle i Santa Victòria i està situada al nucli antic de la vila. Possiblement s’assenta sobre la primitiva església romànica que ja trobem esmentada en un document de l’any 1085, però va ser reformada durant el segle XVII i l’any 1960 i conserva poca cosa de la construcció original. És de planta rectangular i té un campanar de torre de base quadrada. A l’interior, hi ha diversos retaules barrocs, com ara el de la Mare de Déu del Carme, el de sant Isidre, el de sant Antoni de Pàdua i el de la Mare de Déu del Roser (tots, restaurats el 2003). D’altra banda, la imatge de la Mare de Déu dels Àngels presideix el retaule major. L’any 2007 s’hi va instal·lar un orgue i des d’aleshores s’hi fan concerts programats.

Si disposeu de temps us recomanem visitar el poble de Pal, que és un dels conjunts històrics rurals més ben conservats del Principat i un dels pocs nuclis de població d’Andorra que conserven una estructura purament pirinenca. El seu exponent més rellevant és l’església de Sant Climent de Pal (de final del segle XI i principi del XII). La planta de la nau és rectangular i conserva una part important dels murs romànics. Els campanar és d’estil llombard i té tres pisos de finestres germinades, de les quals cal destacar les del pis de dalt de tot, que pel fet de ser dobles són úniques a Andorra. L’absis romànic ha desaparegut i al seu lloc n’hi ha un de quadrat dels segles XVII i XVIII, època en què es va fer el retaule barroc dedicat a sant Climent (1709), situat en aquest lloc. A l’interior del temple, també hi trobem una talla romànica de fusta policromada de la Mare de Déu del Remei i una pica baptismal de granit del segle XII, dues creus processionals policromades i una reixa esvelta de ferro forjat.

Per a més informació, horaris i reserves: (+376) 835 693 i www.lamassana.ad

Una altra església que podem trobar en aquesta parròquia és la de Sant Romà d’Erts, una petita edificació senzilla i quadrada que a l’interior conté un retaule barroc del segle XVIII. També hi queden algunes restes de pintures murals, encara sense datar, que evoquen el martiri de sant Romà i, a sobre, una imatge de la Immaculada flanquejada per l’escena de l’Anunciació de la Verge.

Un altre element rellevant del patrimoni massanenc és el pont de Sant Antoni de la Grella, un dels més típics de les Valls d’Andorra. Va ser construït sobre el riu Valira del Nord al camí ral que va de la Massana a Andorra la Vella. Per la tècnica constructiva que s’hi va emprar, tradicionalment se l’ha considerat d’estil romànic. Té forma d’esquena d’ase i les seves dimensions són 21,20 m de llargària i 5,55 m d’altura màxima.

Per la seva peculiaritat, destaquem també l’escultura Tempesta en una tassa de te (1991), una obra de Dennis Oppenheim feta amb tub de ferro i situada dalt del coll de la Botella.