l'ovella Ripollesa

Divendres, 21 maig, 2010
Ubicació: 
Temàtica: 
Font: 
pas

La ripollesa és la raça autòctona d'ovelles que trobem al quadrant nord-est del principat de Catalunya.

És una ovella rústica, molt adaptada al territori i que prové del creuament d'una antiga raça del Pirineu amb els ramats de raça Merino transhumants.

De perfil convex, proporcions allargades i mida mitjana, l'ovella ripollesa té la llana entrefina i una producció lletera baixa. La seva característica principal és el pigallat a la cara i potes (generlament negre, però també pot ésser marró). En alguns casos pot portar banyes, que en els mascles esdevenen espectaculars. Destaca l'alta qualitat de la carn de xai.

La raça rep el nom de Ripollesa degut als moviments de bestiar oví que tingueren lloc durant segles a Catalunya, de les zones planes a l'hivern a muntanya a l'estiu, principalment cap al Ripollès. de fet, el pas de les ovelles va definir el paisatge muntanyenc que coneixem avui dia, així com el calendari de fires (lligat al pas dels ramats a la primavera i la tardor).

Actualment el número de caps s'ha reduït dràsticament arran de la crisi endèmica del sector i de la barrera burocràtica de l'administració pública, aquesta a més, ha contribuït a fer desaparèixer la transhumància.

La major part de pastors que manetnen la raça avui en dia s'agrupen en l'associació "ANCRI".