Temàtica: 
Ubicació: 

La ripollesa és la raça autòctona d'ovelles que trobem al quadrant nord-est del principat de Catalunya.

És una ovella rústica, molt adaptada al territori i que prové del creuament d'una antiga raça del Pirineu amb els ramats de raça Merino transhumants.

De perfil convex, proporcions allargades i mida mitjana, l'ovella ripollesa té la llana entrefina i una producció lletera baixa. La seva característica principal és el pigallat a la cara i potes (generlament negre, però també pot ésser marró). En alguns casos pot portar banyes, que en els mascles esdevenen espectaculars. Destaca l'alta qualitat de la carn de xai.

La raça rep el nom de Ripollesa degut als moviments de bestiar oví que tingueren lloc durant segles a Catalunya, de les zones planes a l'hivern a muntanya a l'estiu, principalment cap al Ripollès. de fet, el pas de les ovelles va definir el paisatge muntanyenc que coneixem avui dia, així com el calendari de fires (lligat al pas dels ramats a la primavera i la tardor).

Actualment el número de caps s'ha reduït dràsticament arran de la crisi endèmica del sector i de la barrera burocràtica de l'administració pública, aquesta a més, ha contribuït a fer desaparèixer la transhumància.

La major part de pastors que manetnen la raça avui en dia s'agrupen en l'associació "ANCRI".

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí