L'activitat econòmica de Portell

Dimarts, 14 febrer, 2012
Ubicació: 
Font: 
pas

 ,La indústria tèxtil és l’activitat econòmica principal. Al segle XIX ja , ,s’hi fabricaven faixes amb telers manuals. La producció tèxtil hi vacontinuar en acabar la fàbrica Giner de Morella. A les acaballes del segleXX i primeries del XXIs’hi han fabricat des de cinta , elàstica a peces confeccionades, des de teixits de ris a gèneres de punt, s’han trinxat teixits, etc. Si bé és cert que alguna fàbrica ha emigrat cap a la Plana i alguna altra ha viatjat per la comarca, el poble, amb pujades i baixades, encara es manté com un petitnucli industrial amb quatre empreses tèxtils actives. La figura del faixero,venedor ambulant de productes tèxtils, ha sigut , fonamental en el desenvolupament de la indústria, en l’economia i en la història de Portell. Moltes famílies portellanes han format part d’aquest món: els Xurros, Marín, els Trumfos, els Saboners,els Serranets, els Colorats, els Roios, els Coies, els Pelats, els Peluca,els Campanes, Campaneta, Petxerull, Damianets, els Pollets la Rolot, Llonguero, Figueta, Jeremies, Pardeta, els Suqueros…

 ,

La lloma Solta i el pla d'en Balaguer,que separen Portell de l’Albereda, han rebut en els darrers anys una nova utilitat: s’hi han instal·lat grups d’aerogeneradors (voladors, com en diuen ací). Aquesta nova realitat ha incidit en la vida del poble, però no només en la vessant econòmica.

 ,

Malgrat l’aspror del terme i la duresa del clima, l’any 1910 la població ascendia a 1086 habitants, i des de llavors ha anat baixant per les emigracions definitives a Castelló i a Barcelona, després de les emigracions eventuals a Alemanya i a la greda (Luzenac).

 ,

 ,

 ,

 ,

 ,

 ,

 ,