Ubicació: 

El municipi de Santa Pau compta amb una rica i potent societat civil que es tradueix en nombroses entitats i associacions que dinamitzen la vida pública i social del municipi. Podríem afirmar que a cada casa almenys hi ha una persona relacionada amb alguna entitat.

 ,

Una de les entitats més importants i populars del municipi va ser el Grup Cultural i Esportiu Passabigues, sorgida a inicis dels vuitanta. Els passabigues van ser els creadors de l'homenatge a la vellesa i d'una marxa excursionista que portava el mateix nom que l'entitat. Sens dubte, però, que la gran obra dels passabigues va ser la recuperació del patrimoni local, primer amb la recuperació dels oratoris del terme municipal, i més tard, amb la restauració de l'església de Sant Abdó i Senén i de Sant Julià del Mont.

 ,

La Colla de Santa Pau és una de les associacions santapauenques amb més recorregut. Formada a l'entorn del bar Can Pauet, organitza any rere any la matança del porc a Santa Maria de Finestres, posa la bandera al cim del campanar quan l'ocasió s'ho requereix i és l'encarregada de mantenir en condicions els diferents camins i caminots dels nostres boscos. Alhora, participa activament en la Festa Major del municipi.

 ,

L'entitat que ha agafat més projecció i empenta en els darrers anys ha estat la Penya Jove Cal Borratx, formada per bona part del jovent santapauenc d'entre 18 i més de 30 anys d'edat. Amb gairebé un centenar de socis organitza des del 2004 el Descampat, una de les festes de referència d'entre el jovent garrotxí, aplegant en les darreres edicions més de 2000 persones al Poliesportiu del municipi. La Penya Jove Cal Borratx és especialista en gresca i diversió, i per això organitza cada primer dia de la Festa Major de Santa Pau la Gran Batuda i l'Engatussada: un recorregut de bar en bar amb acompanyament musical i discomòbil a la Vila Vella fins a la matinada, respectivament. Altrament, cada Sant Jordi organitza la caminada a l'oratori de Sant Jordi, així com també altres activitats com la Quina durant les festes de Nadal.

 ,

Els Marxosos de Santa Pau van formar-se arran de la participació en els carnavals de Platja d'Aro i Olot, on participen cada any creant la seva pròpia carrossa. Durant la campanya de Nadal han organtizat quines i a principis de juliol congreguen un gran nombre de santapauencs a la pista poliesportiva amb un sopar de germanor. L'Associació de Caçadors de Santa Pau pot fer gala que té més d'un centenar de socis, i que a part d'anar de cacera els dijous, dissabtes i diumenges durant la temporada de caça, té cura de la neteja de camins i antigament organitzava la competició del tir al plat. Els Amics de Santa Pau tenen com a finalitat la recuperació i divulgació del patrimoni local. En els darrers anys han organitzat la Jornada Medieval i cada primer dissabte d'octubre organitzen els Premis Salvador Reixach per a treballs de recerca de Batxillerat.

 ,

De més edat són Santa Pau Activa. Disposades a col·laborar amb tot, les àvies de Santa Pau Activa preparen refrigeris i pica-piques quan l'ocasió s'ho requereix. Durant anys van confeccionar els vestits del Pessebre Vivent de Santa Pau i actualment ho fan per la desfilada dels Reis Mags de l'Orient. Per tot això el 2008 van ser distingides amb el Fesol d'Or.

 ,

En el món de l'esport destaca el Club Poliesportiu de Santa Pau. Compta amb una secció de futbol a la categoria de 2a Regional, amb secció de tennis, categories infantils de futbol i al llarg de l'any organitza una sortida amb BTT i una marxa a peu per les muntanyes del municipi.

 ,

L'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau és l'entitat que s'encarrega de produir, envasar , i divulgar el nostre producte local per excel·lència: els fesols. La nostra terra volcànica, única a Catalunya, és que dóna als nostres fesols un tret únic i distintiu. Si voleu tastar els fesols de Santa Pau amb els productes de la terra teniu una cita durant el diumenge de Sant Antoni, al gener, on l'Associació de Cultivadors de Santa Pau organitza una fira i degustació de fesols de Santa Pau a la Plaça Major.

 ,

 ,

Text redactat per: Albert Planas , ,  , Data: ,primavera de 2009

 ,

 ,

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí