El Molí & El Molí Gros

Dimarts, 2 febrer, 2010
Ubicació: 
Font: 
Mercè Guitart

Tenim documentat que el molí fariner ,es va construir entre el 1400 i 1500 al vell mig del Pla de Campdevànol, fou construït per la família Grau (Maria Grau i Soldevila), que funcionà durant anys.

Posteriorment es va afegir al molí la casa pairal anomenada avui dia Molí Gros, casa adossada al molí i construïda amb els anys, ja que cada hereu afegia un tros més de casa. Per això els baixos del Molí Gros hi ha esglaons i desnivells al terra, que s´anaven afegint amb els anys. Actualment, , en els baixos del Molí Gros ,es fa servir de , sala d´exposicions.

Cap a l’any 1850, la família Grau va fer un canal per tal que passés per sota del molí. I aprofitant el salt d´aigua ,, va fundar , la Central Elèctrica Grau. El fundador va ser Ramon Noguera i Senties, home de la pubilla Dolors Grau i Llimós, propietària del Molí Gros. , , ,Aquesta central feia 80 cavalls de força i donava llum per a una bombeta de cada casa i una per a cada carrer del poble, fins al moment que el poble es va anar fent gran i es va haver de tancar la central perquè ja no produïa mes cavalls.

Posteriorment als baixos del Molí, es va construir una fàbrica de gel que en els anys 1950 subministrava gel a les cases quan encara no hi havia neveres elèctriques.