Activitat econòmica de Caimari

Dijous, 15 maig, 2014
Ubicació: 
Font: 
pas
Text publicat per: 
PAS (Font: Ajuntament de Selva)

Calimari al ubicar-se als peus de Serra de Trumantana, fan d'ell un idíl·lic paratge de muntanyes poblades d’oliveres, alzinars i pinedes. Les terres baixes hi predominen cultius de secà, ametllers, garrofers, figueres i cereals. Són les activitats agrícoles les que han estat durant segles la base de l’economia local. Cultius com l’olivera i l’horticultura, que varen proliferar gràcies als sistemes de reg construïts pels àrabs, es combinaven amb l’extracció fustera i la producció de carbó vegetal.

Caimari, compta així, amb una llarga tradició olivarera. Des del segle XVI, la producció d’oli esdevingué fins a dia d'avui la principal font de riquesa de totes les possessions de la serra, la qual fou objecte d’un intens comerç internacional.

A l'actualitat Caimari compta amb la Fira de s’Oliva la qual, des de 1998, té lloc cada tercer diumenge de novembre. En aquesta fira els camaiarencs poden participar en activitats culturals, comercials i festives que tenen per objectiu el de promocionar la tradicional producció d'oli i olives.

D'altra banda, al llarg de la seva història, Caimari ha donat lloc a diferents oficis que es poden visitar al Parc Etnològic, que es va inaugurar l'any 2002. En ell s'hi poden contemplar les activitats més característiques i tradicionals de la serra, com la obtenció del carbó, la caça amb paranys de lloses i amb colls de tords, l’emmagatzematge de neu amb les cases de neu, i la producció de calç amb forns.