Esteu aquí

Inici | Participa

Camijove

El Camí com a eina d'educació en valors per a grups d’educació en el lleure i centres educatius de secundària (12-16 anys)

Els grups d'educació en el lleure i instituts disposen amb El Camí d’un recurs ple de possibilitats per la descoberta de la natura i de la realitat social i cultural de l'entorn proper i de la resta dels pobles que El Camí uneix en tot el nostre àmbit lingüístic i cultural. També per colònies on treballar diferents aspectes, tant de natura i culturals, com d'introspecció i creixement personal.

 
Voleu ser vetlladors del vostre tram d'El Camí?

Si voleu participar en senyalitzar el vostre tram d'El Camí i vetllar l'estat dels senyals un cop l'any, apunteu-vos i us oferirem una jornada de formació amena i pràctica sobre les tècniques de senyalització a través d’una caminada a l’etapa del tram que vetlleu.

Apunta-t'hi!

 

Participar en recollir continguts culturals i socials dels pobles a la Camipèdia

Una altra possibilitat que ofereix el Camí als joves és participar en recollir informació dels punts d’interès i crear continguts a la Camipèdia: patrimoni cultural, artístic i social, festes, tradicions, rondalles, llegendes, anècdotes, personatges il·lustres, etc.

 
Colònies a l'alberg d'El Camí al mas El Negre, en una vall del Prepirineu al Ripollès (Ogassa)

Estades de 2, 3 i més dies a l'alberg de muntanya El Negre (www.elnegre.cat) amb diverses opcions:

A- Descoberta de la natura prepirinenca, el romànic i els mites ancestrals.
Caminada remuntant la Riera d’Ogassa i descoberta d’aquest fascinant hàbitat i dels gorgs i congosts que amaga.
Visita al romànic proper dels segles X i XI: església de Sant Martí d’Ogassa, St. Martí de Surroca, restes del santuari de Santa Maria de Vidabona.
Coneixerem també els mites ancestrals que ressonen per aquestes terres: El Comte Arnau, Guifré el Pelós, els mites de les Mares de Déu de Núria (fertilitat) i Montgrony (alletament), així com mites de nova creació a partir del Dietari final de Lluís Maria Xirinacs, l’amic i l’amat de Ramon Llull, Vidabona (el camí a una vida plena),…

Per a grups a partir de 10 anys.

B- Desenvolupament de la persona: activitats d’introspecció enfocades als aspectes que simbolitza el Camí de Vidabona:

Com esdevenir subjectes lliures?
A què volem dedicar la nostra vida que ens faci sentir plens, segons els propis dons i vocacions?
Què vol dir que la nostra consciència esdevingui gran, comunitària i global, més enllà de l’individualisme?
Tot això, intercalant moments de lleure, natura, jocs amb continguts, reflexions compartides, la coneixença i reinterpretació contemporània dels mites ancestrals que trobem a la zona i al Camí de Vidabona, passejades contemplant la natura, la riera, compartir inquietuds en grup,…

Per a grups a partir de 12 anys.

C- L’art del diàleg i el consens, per aprendre a decidir coses col·lectives sense guanyadors ni perdedors.

Farem pràctiques de com decidir coses conjuntament en petits grups, que després ho posen en comú per al consens general a través de portaveus que cada grup a designat.

Introduirem també les bases del canvi de consciència que comporta el diàleg i l’assoliment del consens, la seva naturalesa profunda de sentir-se part d’una comunitat, l’escolta de l’altre, els principis pel fòrum del consens, que és més democràtic posar-se d’acord que votar,… Aprendrem tècniques per assolir-lo amb agilitat.

Aprendre l’art del consens és tot un canvi de mentalitat que ens beneficia a tots.

També coneixerem la filosofia i els cinc graons pràctics de l’acció noviolenta com a via individual i col·lectiva per resoldre els conflictes que no s’han sabut prevenir o evitar a través del diàleg i el consens.

Per a grups a partir de 10 anys.

Per més informació poseu-vos en contacte amb el Pas.

 

El Camí com a eina de creixement personal

Si voleu fer un treball d'introspecció amb els nois i noies pel vostre compte, un dels brancals del Camí us pot ser útil: El Camí de Vidabona (Ripollès) és un camí iniciàtic que simbolitza l'avanç cap a la plenitud individual i col·lectiva com a conseqüència de la descoberta i entrega a la vocació de cadascú al servei de la societat.

  Fulletó cara A  Fulletó cara B

 
Formació de monitors, mestres i caps

Si sou un grup de monitors, mestres o caps d'escoltes i voleu fer una formació a l'alberg rural El Negre sobre com dinamitzar processos de diàleg i consens als vostres grups, filosofia i pràctica de la noviolència, o mètodes i eines per estimular la instrospecció dels joves per explorar la pròpia vocació com a camí a la realització personal, poseu-vos en contacte amb nosaltres i us n'informarem.