Teixit Social/Personatges

Dimecres, 19 octubre, 2011
Font: 
pas

El Pas de la Casa ha estat un lloc de vinguda de molts joves en edat de treballar, i és per aquest motiu que té un índex de natalitat molt alt. Tot i haver-hi escoles de primària, a partir de secundària han de baixar a Encamp o anar a França. És un poble de rebuda de molta immigració, el teixit social és de moltes nacionalitats, hi conviuen andorrans, espanyols (sobretot andalusos), portuguesos i hi ha una comunitat hindú bastant important. Degut a la dificultat de la barreja de cultures fa uns anys es va decidir fer la Festa de la Multicultura, que es celebra a finals de maig i hi participen totes les comunitats del Pas de la Casa. Una de les comunitats actives és la comunitat portuguesa, que cada 13 de maig, treuen la Verge de Fàtima en processó.

 ,

PERSONATGES

Joan Borras juntament amb altres persones del poble van ser un dels fundadors del Pas de la Casa.

Jaume Brugat, català primer refugiat a França i després al Pas de la Casa, va ser un dels pioners. Juntament amb Francesc Viladomat van muntar el primer telesquí d’Andorra i va col·laborar a fundar la premsa andorrana. Cada setmana hi havia una crònica del Pas de la Casa i va escriure un llibre sobre aquest: El Pas de la Casa, història d’un poble sense història on defineix el poble com l’únic poble orfe d’Andorra.

El Pas de la Casa, història d’un poble sense història, Jaume Brugat

Gerard Escoda va ser membre de l’equip nacional andorrà d’esquí alpí en vàries especialitats com l’eslàlom gegant, eslàlom, combinada i súper gegant. Va participar en els Jocs Olímpics d’hivern de Calgary el 1988, Albertville el 1992, Lilehammer el 1994 i de Nagano l’any 1998.

Autora - Cèlia Morales

Tardor - 2011

 ,