Ubicació: 

Taradell és un terme de la plana de Vic o d’Osona, situat a la part meridional, a l’anomenada popularment Falda del Montseny. La vila de Taradell, al centre del seu terme, de 26,8 Km2, es troba a una altura mitjana de 630 m. Va néixer, com la majoria de poblacions de la Catalunya Vella, entorn de l’església de Sant Genís i del seu espai protegit, la sagrera, un límit de trenta passes entorn del temple i del campanar. L’església i la parròquia consten documentalment des de mitjan segle X i l’església es va renovar i consagrar el 1076, d’aquesta segona església resta el magnífic campanar romànic, construït a finals del segle XVIII i renovat en el seu acabament, en estil neoromànic, el 1949. L’església actual, d’estil barroc-neoclàssic, es féu entre el 1755 i el 1763.

La sagrera va anar creixent al llarg dels segles XII i XIII amb petites edificacions o sagrers, propis de les masies del terme, on aviat passaren a residir fills cabalers. El primitiu Taradell va rebre un fort sotrac amb el despoblament que seguí la Pesta Negra del 1348, però de nou es revifà al llarg dels segles XV i XVI i aviat esdevingué un poble que va prendre nova vida gràcies a l’ofici de paraires i teixidors, afavorit per l’abundosa font Gran que permetia el treball de la llana i proveïa la vila. És vila des del 1560.

Els paraires i teixidors es varen constituir en gremi i donaren un fort impuls a la població, que aviat arribà al miler d’habitants i creà un conjunt cases de pedra amb treballades llindes que caracteritzen tot el seu nucli antic. Amb l’arribada de l’electricitat el 1912 els antics obradors es convertiren en fàbriques tèxtils que donaven vida a la gent de la vila (de 2.564 hab. el 1970) i de poblacions veïnes.

Després de la crisi tèxtil la seva indústria és diversificà i la població, que des de final del segle XIX fou també un centre d’estiueig, anà creixent fins a superar els 5.000 habitants el 2004. La vila, que compta amb una intensa vida associativa i cultural, continua creixent i atraient gent forana

El terme, que fa d’enllaç entre la plana i el Montseny, és sembrat d’antigues masies i de sectors d’interès històric com el castell de Taradell, el casal de Mont-rodon —dins d’un petit enclavament—, les restes prehistòriques, les capelles, les fonts i els sectors amb nous nuclis de poblament, fora de l’antiga població.

 ,

 ,

Text redactat per: A. Pladevall , , , , , Any: 2007

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí