Patrimoni de Sant Miquel de Campmajor

Dilluns, 5 desembre, 2011
Font: 
pas
Text publicat per: 
Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor

Les Fonts

S’ha trobat el nom d’una quarentena de fonts escampades per tota la vall, però algunes estan perdudes.
Destaquen pel seu cabal i la situació la font de Sant Nicolau, al costat del camí que puja al santuari de Rocacorba, arranjada pel Centre Excursionista de Banyoles i lloc de parada obligada per a mirar la vall, l'ermita i els grans castanyers que l'acompanyem, i les fonts Nova, de la Coma i de can Sagnari, a la part alta de la vall.

La Gorga del Diable

En les corbes que descriu el riu Ser al seu pas entre els termes de Sant Martí de Campmajor i Briolf, després d'haver rebut les aigües del Ritort i d'algunes rieres, el seu corrent es torna cada vegada més assossegat fins que quasi es para en els embassaments o gorgues que es van succeint al llarg de la vall.
Una d'elles l'anomenen "la gorga del Diable". Allà el riu assoleix una amplada de vint metres. A la dreta, seguint la direcció de les aigües, la riba forma una petita platja vorejant la muntanya, però al marge esquerre s'aixeca un immens penya-segat composat de tremendes masses d’argila.
Cap a la seva meitat, en el punt on assoleix la seva major amplada, una grossa muralla la creua perpendicularment de l'una i a l'altra vora, partint-la en dues parts. Aquest mur no surt a la superfície, sinó que queda submergit a tres braces per sota el nivell de les tranquil·les aigües. El constitueixen blocs d’argila de formes regulars, i semblen els carreus d'un baluard ciclopi.

Església de Sant Miquel de Campmajor
Temple d'origen romànic modificat posteriorment de tres naus i tres absis decorats amb arcuacions llombardes i lesenes.

Església de Sant Vicenç de Falgons
Temple romànic modificat i ampliat el segle XVIII.

Església de Sant Martí - Santa Quitèria de Campmajor
Temple romànic documentat des del segle IX.

Església de Sant Feliu de Ventajol
Temple romànic del segle X.

Església de Sant Esteve de Brió
Temple romànic amb modificacions posteriors.

Capella de Sant Nazarí
Temple amb un absis romànic del segle XI

Santuari de Santa Maria del Collell

El Santuari pertany al terme municipal de Sant Ferriol però es troba al límit entre aquest municipi i Sant Miquel de Campmajor.

Els Molins

A l'època medieval i modern es van aprofitar al màxim els rius i rierols per construir-hi molins fariners i drapers. Actualment hi ha encara tres molins fariners força ben conservats d'origen indocumentat, i les restes de dos més.

Els Castells

El castell més destacat és el de Falgons, situat al peu de la carretera i abans d'arribar a l'església. La seva planta és quasi quadrada, amb sengles torres de reforç que surten dels angles i pati central. Damunt la porta de l'entrada, hi l'escut dels Cartellà. I en una de les torres, la primera que es troba venint de Sant Miquel, consta la inscripció "Se reedifica 1634".
Dominant la confluència del riu Ser amb la riera de Sant Miquel es troba el castell de Roca, que té l'aspecte d'un mas una mica fortificat. Consta de tres construccions adossades l'una amb latra. La més vella pot ser la torre situada a l'esquerra de la façana principal.
Al costat de l'església de Sant Esteve de Briolf hi ha la torre de Briolf o Brió, notable edifici romànic. Té una planta quadrada, amb una amplada interior de 4,1 m i un gruix dels murs d'un metre. L'alçada actual és d'uns 8 metres repartits entre la planta baixa i un primer pis. La part superior de l'edifici inicial i la cobertura primerenca s'han perdut.