Patrimoni de La Vajol

Divendres, 2 desembre, 2011
Font: 
pas
Text aportat per: 
Ajuntament de La Vajol

Nucli antic de la Vajol

Característica arquitectura rural inspirada en les bordes pirinenques. Les cases tenen corrals i estables de terra trepitjada a la planta baixa, que a través d'una escala exterior adossada a la façana i acabada amb una petita terrassa, dóna accés a un primer pis amb terra de rajol on es troben les habitacions.

Mina Canta o Mina d'en Negrín
Mina de talc que va passar a la història quan Joan Negrín, president del govern entre 1937 i 1939, a l'esclat de la guerra civil hi envià una remesa de quadres del museu del Prado i un tresor de 500M de dòlars que més tard seria embarcat rumb a Mèxic amb el vaixell Vita.
En aquest context, la situació fronterera del poble va facilitar la pràctica del contraband i també el pas de fugitius en situacions de guerra pels passos de muntanya, sobretot, en acabar la darrera guerra civil.

Masia de Can Barris

Edifici d'interès arquitectònic

Font del Poble

Construcció d'obra civil

Font d'Avall

Construcció d'obra civil

Font d'Amunt

Construcció d'obra civil

Església de Sant Martí

Església construïda entre els segles XII i XVIII que conté pintures murals massòniques, ofereix una arquitectura popular rural inspirada en les bordes pirinenques.

El Coll de la Manrella

S'hi troba un monument al President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.

Casa d'en Negrín

Fortí construït a les acaballes de la guerra civil espanyola.

Museu de l’Exili

De tothom és sabut que la civilització ha viscut i encara viu episodis entorn d'esdeveniments que han significat que moltes persones s'han vist obligades a abandonar les seves llars i països, recordem els fets entorn de l'exili durant la nostra guerra civil i fets com els que han estat o són avui noticies com Kòsovo, Mozambique,Senegal, i molts mes països.