Madremanya, la “mare gran” empordanesa

Dimarts, 24 abril, 2018
Ubicació: 
Font: 
Ajuntament de Madremanya i Fem Turisme.cat
Text publicat per: 
PAS

Madremanya és una petit poblet rural de la comarca del Gironès. Es diu que el seu nom prové de l’expressió  “Mater Magna” que significa "mare gran" en llatí.

El municipi compta amb diversos nuclis poblacionals; aquests són BeviàMillarsVilersel Pedró i el propi nucli urbà.

El seu entorn natural es caracteritza per ser un terreny accidentat degut a la presència de la serra del Montnegre i la serra de Vall-lloreda o de la Mare de Déu dels Àngels. De fet, el poble està ubicat a la cima d’un turó, la qual cosa condiciona que es trobi a 117 metres d’altitud. Les zones muntanyoses estan cobertes majoritàriament de boscos mixtos de pins i alzines i, sobretot, alzines sureres, amb alguns roures i castanyers, mentre que la plana és quasi tota conreada.

Les primeres dades que es tenen sobre Madremanya daten de l’any 1035. La imatge d’aquest municipi ve presidida per la silueta de l’església parroquial de Sant Esteve que es pot percebre a la llunyania. Aquesta havia estat fortificada, igual que tot el municipi, ja que encara queden restes del seu emmurallat.

Al voltant d’aquesta es van anar escampant petits i estrets carrerons amb les seves voltes i peculiars façanes de cases, per on és difícil passar-hi amb cotxe, i que fan d’aquest municipi un gran conjunt monumental.

Madremanya degut a la seva gran bellesa i l’entorn de pau, calidesa i tranquil·litat que l’envolta s’ha convertit en un municipi de segones residències i ideal per escapades senderistes i de visita cultural.

Altres llocs d'interès: