L'alzina centenària i el patrimoni natural d'Alcarràs

Divendres, 28 agost, 2015
Ubicació: 
Temàtica: 

L'Alzina centenària

L'alzina centenària d'Alcarràs és un arbre que creix solitari i imponent enmig d'un prat. És el símbol de la localitat, i figura també a l'escut municipal. Dóna el nom al lloc on es troba, el "Pla de l'Alzina", que abans es coneixia com la Partida del Coscollar.

El camí per arribar-hi està senyalitzat des de l'inici de la carretera de Vallmanya L-800 fins al mateix indret.

Els pantans

Alcarràs té un paisatge caracteritzat per zones humides i pantanoses. A la zona del “Pantà de l’Arròs o de la Clamor o del Pla de l’Àliga”, de gairebé 20 hectàrees, hi ha dues basses d’origen seminatural i un tram de la riera dels Reguers que les comunica, catalogades com a Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i inclòs dins la Xarxa Natura 2000.

Pel que fa a la flora, hi domina el canyissar i la boga, tamarius, alguns pollancres i vegetació halòfila. Es tracta d'una bassa d'ús agrari amb l'aspecte d'aiguamoll natural. A més a més, actualment és una important zona de nidificació d’espècies animals com l’agró roig, el martinet menut, el rascló, el cames llargues, el cabussó emplomallat, la flotja, l’ànec collverd, la gallineta o l’arpella.