La mossa de Suera

Diumenge, 10 gener, 2016
Ubicació: 
Font: 
Ismael Chiva - Camins en la natura

La història de l'assassinat de la mossa de Suera és una de les pàgines més misterioses de la crònica negra de la serra d'Espadà, sobretot per les escasses dades que ens han arribat. Així doncs, la font principal és el relat que en fa dels fets l'historiador onder Bernardo Mundina, al seu llibre Historia, geografía y estadística de la provincia de Castellón, editat l'any 1873. Tanmateix, també ha sobreviscut la història oral, coincident amb la redactada per Mundina, i que ha arribat fins a les generacions més majors dels pobles de Suera i de Tales.

Es conta que poc abans de la celebració de les festes patronals de Suera de 1848, que tenen lloc a finals d'octubre, desaparegueren dos joves de la localitat: Teresa Traber i Floro. Passaren tres llargs dies sense tenir cap notícia d'ells. Ramon, un pastor del poble, s'ocupava de les cabres d'un home de Tales i portava el ramat a pasturar per les muntanyes de l'Espadà. Aquell dia s'apropà a una muntanya que Bernardo Mundina anomena de la Sima, ubicada al terme de Tales, i que la tradició oral identifica amb les penyes de l'Alt, tot i que altres fonts consideren que es correspon amb el massís del Cuquello, al terme d'Onda. 

De sobte, va escoltar una veu fonda que el cridava: Ramon, Ramon! Sonava com si vinguera de sota terra. Ell, naturalment, es va espantar però tot i això va decidir buscar l'origen d'aquelles paraules. Després de tombar pel paratge es va topetar amb l'entrada d'una sima de més de deu metres de fondària. No la coneixia. De fet, ningú la coneixia si atenem al relat de Mundina. Aquest avenc és, suposadament, l'actualment conegut com sima de l'Alt, o sima de la Mossa. Ramon va preguntar: Qui em crida? i la veu li va contestar: Sóc Teresa Traber, la mossa del teu poble, que fa tres dies, de matinada, em van llançar dins d'aquesta sima creient que era morta, en companyia de Floro, que jau al meu costat des d'aquell infeliç moment.

El pastor baixà tan ràpid com va poder a Tales, el poble més pròxim, i informà de la troballa a les autoritats. L'alcalde, el capellà i alguns veïns del poble mamprengueren la marxa cap a la cavitat, amb l'equip necessari per a baixar a rescatar-los. Després d'una estona de camí arribaren al lloc, però cap d'ells volia entrar el primer perquè no es veia absolutament res allà baix. La foscor s'engolia l'interior de la terra. Finalment, dos homes es van nugar unes cordes i descendiren a traure d'allà dins a Teresa, la qual havia perdut bastanta sang com a conseqüència de les ferides que presentava. Al seu costat estava el cadàver de Floro, que també fou tret de la cavitat i baixat a Tales.

Teresa va romandre a Tales quinze dies, mentre es guaria de les ferides. Durant aquest període no pogué aportar cap dada rellevant que ajudara a identificar i a localitzar als seus agressors. Transcorregut aquest temps va ser cridada a declarar davant del jutge per a que explicara els fets. Van eixir en comitiva des de Tales Teresa i alguns homes armats que l'havien de protegir pel camí. Ella, com encara estava una miqueta feble, era portada damunt d'una llitera. Prengueren el camí d'Onda i en arribar al límit del terme, enfront de l'hort de Rafael Querol aparegueren sis misteriosos individus armats amb trabucs i sabres. Reduïren els defensors de la comitiva i dispararen dues vegades a Teresa. Després la van apunyalar i, finalment, cremaren el seu cadàver.

La narració de Bernardo Mundina acaba en aquest punt. També la tradició oral que ens ha arribat. Tanmateix la sima de l'Alt va tornar a ser notícia l'octubre de 2015. Uns espeleòlegs que l'exploraven van trobar un vell cadàver al seu interior, amb el crani destrossat i les mans nugades. A dia d'avui encara no s'ha sabut més sobre aquesta troballa.