La gitana s’asseia sempre a redós de ponent a prop del mas Bufador pel camí vell de Sant Joan les Fonts. Era una vella arrugada, espellissada i llenguda que enllardava de fàstics als qui no li volien donar res. Portava una cistella tapada amb mocadors de frare i mai ningú va saber el què hi tenia a dintre.

Un dia 9 de Setembre, una colla de Sant Joan tornava a camí del seu poble després dels braus, mig borratxos, renegant i insultant a tothom. Quan eren a l’indret on hi havia la gitana aquesta se’ls adreça :

-Minyons, voleu que us digui la bonaventura?

-Si. respongueren tots.

- Doncs fem una rodona, i abans de començar ballarem la farandola.

Feren un cercle i es posaren a ballar amb la gitana al mig portant la batuta. No s'adonaren però que la fesomia d’aquesta horripilant vella s’anava trasmudant , prenent poc a poc , la forma d’un ocellàs monstruós, com un espècie d’àguila que s’anava inflant i creixent de manera estranya . Llavors, de Sant Joan arribà una altre colla d’homes que intercalant–se entre cada un d’ells es posaren també a ballar.

Ben prompte si la borratxera no els hi hagués cegat els sentits haurien notat que les mans dels nous vinguts semblaven de ferro i estrenyien cada vegada més de tal manera que quan volien desfer-se’n no podien . Llavors algú comprengué que la gitana era la bruixa i els vinguts darrerament mals esperits . I com les mans li cremaven i no podia desfer-se’n començà a cridar : Ai Sants del Cel, ajudeu-me !

I arribà com un huracà, com un xuclador enorme que s’ emportà a tot el cercle en mig d’ un núvol de sorra , terra i rocs. La nit engolí aquella massa i tot seguit caigué un devessell com mai més s’ ha vist, provocant una crescuda del Fluvià que fins el 1940 no es repetiria .

L’ endemà trobaren dos d’aquells desventurats moribunds sobre el pont de Sant Cosme. Ells i un pastor que prenia la fresca són els testimonis d’aquest fets.

Des de llavors , del camí se’n diu: El camí de les Bruixes

 ,

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en Grup de Caminants

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca i a repassar-ne les marques.

 

Fes-te soci / padrí del camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

 

Fes-te amic del camí

Estigues informat de totes les novetats.