La gastronomia de Llutxent

Dilluns, 18 març, 2013
Ubicació: 
Font: 
Pep Estornell

La nostra és una gastronomia d'ingredients típics mediterranis amb poques complicacions i d'arrels fonamentades en l'eterna llei de la necessitat . Així les coques de dacsa, bollos, farinetes i miques tenen el seu origen en les penúries de la postguerra. Com a localitat típicament valenciana abunden els plats arrossaires: com la paella, la cassola al forn o l' arròs , caldós amb fesols i naps.

 , , És la farina , un altre dels seus components bàsics. Són tradicionals , les coquetes de Sant Maties o les coques de tomaca i pebre de Sant Domènec.

 ,La utilització , de les espècies es fa palesa en l'elaboració de molts menjars ( safrà als arrossos, canyella als dolços i les pilotes..) però sobretot plantes aromàtiques autòctones com la pebrella, romer, timó etc.

 , Notòria és l'abundància dels vegetals, crus o cuits, i la utilització de l' excel.lent , oli d'oliva. La rebosteria llutxentina utilitza l'ametla en molts dolços nadalencs com els pastissets d'ametla, rosegons, cristines....D'altres dolços típics són les coques de llanda , la fabiola, el bescuit, els pastissets d'aiguardent i sagí i com no les mones de Pasqua. En qualsevol dels nostres forns poden donar bon compte de tots ells.