Temàtica: 

La Barrassota era un paratge meravellós ubicat prop de la platja del Serrallo en el terme de Castelló, allà a l'any 1958.

Primer faré una descripció de l'espai , com era antigament, després parlaré del conflicte i finalment com es troba en l'actualitat.

Es trobava vora la séquia Mitgera que separava el terme d'Almassora , del de Castelló, és on actualment hi ha la petroquímica de L'ESO. Al paratge hi havia una capelleta, i d'ací rajava ,la font de la Barrassota, una font d'aigua freda i bona, que brollava sempre i anava a parar a la séquia Mitgera(es deia mitgera perquè partia els dos termes). L'espai estava envoltat d'arbres molt grans, xops ,i pins principalment, a prop hi havia la "Venta del Canyisset".Era una taverna on la tavernera, la Cucala, servia vi i cervesa als llauradors que anaven a esmorzar, també la gent del Grau anaven a berenar i seien als bancs, que eren troncs tallats. Unes 300 famílies vivien del conreu de la terra, vivien en alqueries(que són com s'anomenen les construccions de la zona). Els meus revesavis eren una d'aquelles famílies que vivien del ramat i del conreu de ,la terra, la terra era molt bona i feien molt bones collites, deien que era la millor , del terme, eixien al mercat on venien la verdura  ,i així eren feliços amb el seu treball. Fins que un dia tot això es va acabar, aquest paratge, aquesta manera de viure , aquesta terra, tot va desapareixer.

Una multinacional americana anomenada ESO els va expropiar les terres per construir una gran industria i fer diners, els ho furtaren tot, la casa, les terres, el ramat, la vida, tot el que tenien a canvi d'una misèria.

Davant d'aquesta injustícia, els mes valents , també els més joves, es varen alçar amb les corvelles ,, aixades i fins i tot una dalla, no tenien res a perdre, ,així començà la revolta contra la policia i la guardia civil, hi varen haver alguns enfrontaments, ,després  ,la repressió i la presó per a molts d'ells. També, els pocs cèntims que els varen pagar ,per les terres es varen repartir ,de manera molt injusta i la majoria van caure en les mans d' ,aquells que tenien influència. Finalment la revolta va ser reprimida, el paratge arrasat, la vegetació devastada, les terres bones covertes de formigó i industries i les terres veïnes van quedar inutilitzades.

Actualment hi ha un gran complexe industrial i amagada sota una trapa entre el formigó ,hi ha la font ,de la Barrassota ,, ,el recinte ,està  ,tancat i per entrar-hi cal demanar permís.

Aquesta és la història d'un paratge natural, i la revolta d'uns llauradors als quals els van llevar tot el que tenien

Participa

A totes les activitats i iniciatives que anem creant

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te vetllador del camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Fes-te soci / padrí del camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te amic del camí

Estigues informat de totes les novetats.