Ubicació: 

S. VII a.C- Arriben els fenicis i entren en contacte amb els ibers ubicats a l'Alt de Benimaquia (Montgó). Els grecs anomenen Hemeroskopeion a una talaia (avui Castell de Dénia) que utilitzaren d'observatori per practicar la pesca de la tonyina (almadrava), on es crea una factoria de saladura. Consagren aquell lloc a la deessa Artemisa.

 ,

S. II a.C.- Davant la guerra dels cartaginesos contra Roma, Dénia li demana protecció a aquesta eixint Escipió vencedor. nogensmenys, a causa dels abusos, crueltat i cobdícia dels pretors romans, els cabdills ibers criden a la insurrecció, sent necessària la presència de Cató que, després d'una batalla a prop de Dénia, pacifica la situació tot alçant-li un temple en honor a Palas vencedora.

 ,

74 a.C.- Arriba a Dénia Quint Sertori, amic dels ibers, i establix en ella la seua base naval de suport en la seua lluita contra el poder d'Itàlia. Més tard passa a ser ciutat estipendiària. En temps de l'Imperi, Dianium viu anys d'esplendor arribant a tenir almenys 50.000 habitants.

 ,

S. V- , Tribus bàrbares envaixen la Península, Dénia viurà 300 anys de mediocritat on l'únic destacable fou el seu bisbat, acudint als concilis de Toledo des de l'any 636.

 ,

713- El cabdill Tariq conquerix Dénia (Daniya).

 ,

1011- El walí Mujaid és nomenat emir o rei de Dénia. Conviuen els cristians (que depenen del bisbat de Barcelona, on es manté amistat amb Ramón Berenguer I) amb tota llibertat. La taifa de Daniya és una de les més poderoses, s'encunya moneda pròpia. Daniya tingué 5 emirs fins la dominació almohade, de la qual Abu Saíd és el darrer governador.

 ,

1244- Pere Eixemen d'Encarrós, senyor de Rebollet, fa capitular Dénia, comença el regnat de Jaume I.

Alfons d'Aragó és investit pel rei Pere el nadal de 1355 primer comte de Dénia.

 ,

1431- A Lleida, el rei Alfons V d'Aragó aprova i confirma la donació de la vila a D. Diego Gómez de Sandoval y Rojas, noble castellà. En aquest segle es construeixen la torre de les Puçes, la torre del Consell, la torre Roja i la de Guàrdia, doncs les guerres amb Castella són continues. També son construïdes l'ermita de Sant Joan, Santa Paula i Santa Llúcia. Durant les primeres germanies, Dénia és cort del Virrei, al qual defensa contra els agermanats.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí