El Ball de Gitanes de Sant Celoni

Ubicació: 
Font: 
pas

La festa del ball de gitanes se celebra el diumenge de carnaval. És una festa popular, molt antiga, i molt arrelada al poble. Les músiques són composicions de músics celonins i les coreografies són genuïnes de Sant Celoni. Tothom hi és convidat. Actualment hi participa: una comparsa amb el Cavaller de Cavalls, el Vell i la Vella, una colla de diablots i dues de balladors: el Ferro (unes vuitanta parelles entre catorze i seixanta anys) ,i el Filferro (unes seixanta , parelles entre set i tretze anys).

 ,

La festa comença a les onze del matí amb un cercavila pel poble. Es fan diferents parades perquè la gent convida a menjar i a beure als participants i a canvi se’ls dedica alguna peça de ball. A les dotze s’arriba a la plaça on s’han instal·lat grades i cadires. Fa l’entrada el Capità de Cavalls, per demanar permís per ocupar la plaça, seguit dels diablots que entremig de traca i petards fan algun gag crític dels darrers esdeveniments. Després tocarà al Vell i la Vella, que faran un parlament satíric amb tot el que ha passat al poble i una mica més enllà. Finalment fan l’entrada totes les colles de balladors: primer serà el Filferro, que oferirà un passeig i una polca, i després, el Ferro, amb el seu repertori de polques, valsos, jotes...

 ,

La festa té capvuitada, que se celebra amb la gent de Sant Esteve i Llinars i que organitzen de manera rotativa , les tres colles.

 ,

 ,

Text redactat per: Enriqueta Amadó , , , , Any: 2008