Dianium Dansa de Dénia

Dimarts, 23 febrer, 2010
Ubicació: 
Font: 
pas
Text aportat per: 
Jaume Doménech

Dianium Dansa és un grup de danses que naix a Dénia a finals del any 1988, com a fruit de les activitat desenvolupades a la Casa de la Cultura de Dénia, a partir de l'any 1994 es constitueix com a grup de danses i comença una nova etapa.

Tenen com a objetius primordial la recuperció dels nostres balls tradicionals amb tot el que comporta (indumentària, música, costums, llengua, ...) especialment pel que fa al segle XVIII.

L'any 1994 Dianium Dansa com a fruit de la tasca que s'imposà incia la recuperció de les danses del Corpus, de les que hi ha constància que a Dénia ja es celebraren en el segle XVII, i com a principal i més representativa està el ball de la MOMA, (ballada molt popular a la ciutat de Valéncia), que representa la lluita entre la virtut i els set pecats capitals. Any rere any han anat augmentant el nombre de balladors participants i incorporant noves danses processionals com a cabuts o nanos, de pastorets, de teixidores de cavallets o panderos.....

Actualmen formen el grup mes de 60 persones entre xiquets, jovenets i adults.

El grup realitza anualment nombroses actuacions a la ciutat de Dénia i la Marina Alta així com de la resta de comarques valencianes. Ha participat en festes populars, trobades, aplecs, i intercanvis tant en el País Valencià com a la resta del estat i en mostres de cultura europea havent esta en Alemanya, Cerdanya, Dinamarca, França, Itàlia i Suïssa.

En les actuacions s'acompanya principalment de la rondalla de Dénia "Vent pols i pua", i de la dolçaina i tabalet en els balls de carrer o plaça.