Ubicació: 

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (a partir d’ara CEII) va ésser fundat l’any 1982 per un grup d’andreuncs i andreuenques capitanejats per l’historiador local Martí Pous. Primerament rebé el nom d’Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar fins que l’any 1984 es creà l’Arxiu Històric Municipal de Sant Andreu. Des d’aleshores rep el nom de Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, en honor a l’insigne poeta i dramaturg andreuenc i figura cabdal del teatre català de finals del XIX i principis del XX. El CEII s’allotja en la casa nadiu d’Ignasi Iglésias.

El CEII és una associació sense ànim de lucre que té per objectiu principal conservar, investigar i difondre tot allò que faci referència a l’antic poble, avui barri, de Sant Andreu de Palomar i el seu patrimoni i, per extensió, al Pla de Barcelona. Tot i que fins avui l’activitat del CEII s’ha desenvolupat especialment en el camp de les ciències humanes i socials, el CEII té una vocació plurisdiciplinar i vol estar en contacte amb totes aquelles entitats i persones que d’alguna manera o altre es dediquen a l’estudi de la història, i especialment a la de l’antic terme municipal de Sant Andreu de Palomar. Actualment duu a terme un seguit activitats i publicació de llibres i revistes com:

• Revista Forat del Vent. Dues edicions a l’any.

• Llibre Finestrelles. Tema monogràfic d’algun aspecte de Sant Andreu de Palomar o del Pla de Barcelona.

• Revista Finestrelles. Articles, miscel·lànies, ressenyes de llibres…de caire científic rigorós.

• Itineraris historicoartístics.

• Conferències i xerrades divulgatives.

• Assessorament històric i etnològic.

• Col·laboracions amb entitats del barri o de característiques semblants a les del CEII.

• Exposicions.

• …/…

El CEII pertany a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana-Institut Ramon Muntaner així com és membre del Consell d’Entitats del Districte de Sant Andreu. Enguany s’ha pesentat el número 14 de la revista Finestrelles amb articles, entre d’altres, sobre la commemoració de la Setmana Tràgica, la fàbrica Fabra i Coats, la fàbrica Debray, el projecte “Retrats per a la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu. 1939-1982”, sobre els anarcosindicalistes Joan Peiró, Joan Oliver i García i Andreu Puig i Capdevila, les ressenyes dels llibres "Unió Esportiva Sant Andreu. 1909-2009", "Cementiri de Sant Andreu de Palomar", "Sant Andreu de Palomar i La Sagrera. Com era i és…".

També participa en els actes commemoratius del centenari de la Setmana Tràgica (1909-2009) conjuntament amb els Grups de Recerca Local de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner. Durant l’any 2010 es van fer una sèrie d’actes en commemoració del centenari del niaxement de Martí Pous i Serra (1910-2010), historiador, fundador i primer president del CEII.

El CEII és situat al carrer d’Ignasi Iglésias núm 33 de Sant Andreu de Palomar.

L’horari d’atenció al públic és dimarts de 6 a 8 del vespre.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí