Calendari de festes de Maria de la Salut

Diumenge, 1 juny, 2014
Ubicació: 
Font: 
pas
Text aportat per: 
PAS. Font: Ajuntament de la Salut, Festes i Fires (http://www.ajmariadelasalut.net/municipi/festes.ct.html)

Festes:

Dia 8 de setembre se celebra la festa patronal de la Mare de Déu de la Salut o dels Missatges. Moltes de les feines del camp, com segar, batre, collir figues... eren a punt d'acabar-se i era el moment de començar un nou any agrícola. Dies abans, sobre el portal Major de l´esglèsia s´havia hisat la "bandera que fa fideus", que indicava el començament de la festa, i la gent exclamava:

¡Ai ja ve la Mare de Déu
i noltros volem ballar
i també volem menjar
un tassonet d´igua amb neu! 

Altres dues festes importants són Sant Antoni amb les beneïdes i torrades i l´Encontre del Bon Jesús del diumenge de Pasqua. Les dues festes estan relacionades amb el porc i el xot, respectivament, dos components bàsics en la gastronomia del poble.

Fires i mercats:

El mercat setmanal es fa en divendres, amb parades de productes del camp i marxandos a la plaça des Pou. Abans de la seva obertura el mercat es feia a la plaça de Dalt.

Des de fa uns anys, el darrer diumenge de setembre té lloc "el baratillo des Pla", amb gran participació local i forana. Els carrers més cèntrics de la població s´omplen de parades del més variats articles, a més de demostracions d´artesania i productes locals.

També desde l'any 2005 es celebren durant els divendres del mes d'agost (del 10 al 24) 4 fires nocturnes dedicades als oficis tradicionals, a on podem aprendre o recordar com feien les coses els nostres padrins. Cada divendres hi trovarem una temàtica diferent.