Breu història de Viladrau

Ubicació: 
Font: 
pas

L’església de Sant Martí, com a parròquia, ja surt esmentada l’any 898 dins el terme jurisdiccional del castell de Taradell. L’any 1340 existia ja una sagrera consolidada i vuitanta-dos masos integrats dins el terme parroquial.

 ,

Viladrau ha estat focus representatiu d’esdeveniments que han marcat la història del nostre país. Durant els segles XVI i XVII, el poble es converteix en un cau de bruixeria i de bandolers. Hom recorda que Viladrau és el poble on més bruixes es van ajusticiar, un total de catorze bruixes, i que aquí va néixer Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga, el més famós dels bandolers catalans.

 ,

Justament també en aquests segles són reconegudes, arreu d’Europa, les ametistes que es troben a Sant Martí de Viladrau i que eren treballades per experts talladors de la ciutat de Vic.

 ,

Cruentes també varen ser les topades amb les tropes napoleòniques durant la guerra del Francès. Dotze foren els atacs que van resistir els de Viladrau, bons coneixedors d’aquestes boscúries.

Va ésser també a Viladrau, a la casa pairal de la Vila, on Francesc Savall i Ramon Vila (conegut com a Vila de Viladrau) declararen la tercera guerra Carlina. Encara se’n recorden infinitat d’anècdotes.

 ,

És amb l’arribada de la gent d’estiueig que Viladrau és converteix en un refugi de poetes, literats, artistes, científics i prohoms que revolucionen la vida d’un poble de muntanya on els habitants obren els ulls esbatanats a noves maneres de fer: al 1909 se celebra a Matagalls la primera cursa de luges (trineus) d’Espanya.

 ,

 ,

Text redactat per: Centre Cultural Europeu de la Natura , , , Any: 2008