Centre d'Atenció Primaria (CAP) Carrer de la Mina, 2 - 08173 Sant Cugat del Vallès - Tel: 933 786 300
Oficina de Turisme Sant Cugat del Vallès Plaça d' Octavià, 10 - 08172 Sant Cugat del Vallès - Tel: 936 759 952 web: [email protected]
Clima a Sant Cugat. Durant el transcurs de l'any la temperatura generalment varia de 3 ° C a 29 ° C i rares vegades baixa a menys de -1 ° C o puja a més de 32 ° C .
Com arribar-hi? Sant Cugat està ben connectada per transport públic amb les poblacions més importants de l'entorn, per tren (FGC i Rodalies) i per autobusos interurbans.
Les principals vies d'accés són les autopistes C-16 (Barcelona, Terrassa, Manresa) i AP-7 (Lleida, Tarragona, Girona). També es pot arribar per carretera des de Cerdanyola, Rubí i Barcelona (per la Rabassada o per Vallvidrera).
L'aeroport més proper és el de Barcelona, a 26 km (uns trenta minuts en cotxe). L'Aeroport de Girona - Costa Brava és a 87 km (a menys d'una hora per autopista).
Dades generals:
Gentilici: Santcugatenc, santcugatenca
Sant Cugat del Vallès és un municipi de la comarca del Vallès Occidental estès als vessants nord-occidentals de la serra de Collserola fins a l'inici de la depressió Prelitoral. Inclou l'entitat municipal descentralitzada de Valldoreix i els districtes de Mira-sol, la Floresta i les Planes.
El seu monument més important i conegut és el monestir de Sant Cugat, antiga abadia benedictina construïda entre els segles IX i XIV, la qual destaca pel seu impressionant claustre i per la seva rosassa. va ser un dels més importants i influents del comtat de Barcelona al llarg de l'edat mitjana i va tenir un paper decisiu en el procés de repoblació de la Catalunya Nova.
El patró de Sant Cugat és Sant Medir i se celebra el 3 de març, festa local del municipi.
Amb la construcció de la carretera de Gràcia a Manresa, l'any 1877, es va iniciar el gran canvi del municipi. El tram entre Barcelona i Sant Cugat va rebre el nom de l'Arrabassada. La carretera donà molts beneficis pels santcugatencs en permetre transportar els seus productes (vi i llenya principalment) a la Plaça de Barcelona. La carretera també va significar un apropament i interès creixent dels barcelonins per Sant Cugat com a lloc de passeig i estiueig.
L'any 1917 arriba a Sant Cugat la línia dels Ferrocarrils de Catalunya. El fet, qualificat d'històric en la seva època, va comportar l'arrencada econòmica definitiva del municipi i el començament del paper receptor de població urbana.
Etimologia del nom:
Conegut en l'antiguitat com Castrum Octavianum (que literalment significa el castell de Octavianus) i com Pins del Vallès durant la Segona República Espanyola, Sant Cugat porta el nom de Sant Cucuphas,vingut del nord d'Àfrica per predicar la fe cristiana a terres de l'Imperi Romà, de qui es diu que va ser martiritzat en el lloc que ara ocupa el seu monestir medieval . La part final del seu topònim, Vallès, és una referència a la comarca històrica on se situa la localitat, el Vallès.