Amb aquest comunicat, la Junta Directiva del PAS vol informar a tots els seus socis, col·laboradors, usuaris i simpatitzants del Camí que s’ha conclòs un llarg procés judicial a Mallorca contra el Camí. Va començar l’any 2013 a partir d’una denúncia del càrrec del PP al Consell de Mallorca, Miquel Barceló Llompart, la qual tot i que es va demostrar que era falsa, no ha conclòs fins el proppassat 20 de novembre de 2023 amb un pacte amb fiscalia, 10 anys després.

En primer lloc, volem palesar que l'associació PAS no ha estat acusada de res, essent només responsable civil subsidiària.

La voluntat del director i expresident del PAS, Lluís Planas, era no acceptar cap pacte i demostrar la bondat de totes les feines fetes, atès que les acusacions eren totes infundades i fàcilment rebatibles. En mencionem les principals:

  • La denúncia de M. Barceló es basava a dir que “no es trobaven les feines contractades”. Va relacionar aquest fet amb la circumstància que el tècnic del PAS a Mallorca s’havia presentat a les eleccions municipals de Sa Pobla com a independent pel PSM, partit que havia encarregat una de les feines al PAS de Mallorca quan era al Govern. Després de la denúncia, curiosament, les feines “van aparèixer”. Abans de denunciar-ho a fiscalia, Barceló no havia fet cap requeriment al PAS sobre les feines que suposadament no trobava, i ni tan sols ho va consultar als seus funcionaris, els quals a la instrucció van certificar que sí que s’havien presentat i que havien estat validades.

  • El suposat desviament de diners per unes feines no fetes en favor del PSM es va demostrar fals amb l’informe d’Hisenda encarregat per la fiscalia, que certificava que no hi havia ni una sola irregularitat en tots aquells anys.

  • Un cop desmuntat això, el fiscal, en lloc d’arxivar el cas, va continuar buscant què hi trobava i va argumentar, a través d’informes tendenciosos del Seprona (Guàrdia Civil) i Policia Nacional, que les feines no eren necessàries i que estaven mal fetes. Això ho desmuntava un informe pericial sobre totes les feines fetes, el testimoni d’alcaldes d’alguns dels municipis, la llarga trajectòria i prestigi del projecte arreu dels Països Catalans, els milers de visites sostingudes al web i app i la participació en la senyalització del mateix president de la Federació de Muntanyisme de les Illes Balears, que a més és tècnic diplomat en senders.

  • També afirmava que una reunió inicial de presentació del projecte va ser una conxorxa per afavorir al PAS i saltar-se un concurs públic, quan en aquell moment era plenament legal atorgar subvencions lliures de concurrència sense límit, cosa que, així i tot, els responsables de les administracions van desestimar. A més, un informe pericial del catedràtic de dret administratiu, Avel·lí Blasco, concloïa que les contractacions menors realitzades s’ajustaven plenament a llei.

  • Les afirmacions arbitràries de l'exfiscal Subiran no tenien aturador, afirmant per exemple que les feines contractades s’havien pagat a un cost elevat, quan l’informe d’Hisenda i el certificat del gestor del PAS confirmen que s’hi van esmerçar més del triple dels diners rebuts a fer les feines dutes a terme pel PAS a Mallorca, per responsabilitat amb el projecte. O afirmacions com que calia titulació d’enginyer de ponts i camins per a marcar senders, quan arreu d’Europa ho fan voluntaris i grups excursionistes, fins i tot escoles, caus, etc.

  • Aquest exfiscal, que afirmava coses com “cuando yo muerdo no suelto”, juntament amb l’aleshores jutge Penalva, instructor d’aquest cas i que en una de les seves interlocutòries titllava de “vergonyosos” els suposats fets, saltant-se la imparcialitat i presumpció d’innocència que se suposen a un jutge instructor, han estat condemnats aquest mes de novembre del 23 a 9 anys de presó per manipular proves, coaccionar testimonis i altres fets criminals en un altre cas (macro-cas Cursach, on es va absoldre tothom).

Malgrat els dos extreballadors del PAS -l'anterior president i director Lluís Planas i l'extècnic del Pas a Mallorca, Emili Gallardo- i la resta d’acusats han acceptat, per circumstàncies que més avall expliquem, un pacte consistent en una multa i responsabilitat civil pels treballs realitzats, donem fe de la seva total i absoluta innocència, a bastament demostrada durant la instrucció.

L’impacte econòmic i el desgast contra el PAS d’aquesta amenaça de sis anys de presó per als acusats ha sigut molt gran, havent posat en greu risc la seva continuïtat. Hem fet molts esforços per continuar amb el nostre compromís aquests difícils 10 anys. Tot i això, l’entitat ha quedat molt tocada. És per això que, si vols ajudar-nos a reparar els danys patits, els elevats costos del judici i els diners perduts per continuar endavant unint el país des de la cultura i el senderisme, ara més que mai davant la creixent presència del feixisme a molts governs de la nostra terra, ho pots fer entrant al web i fent-te’n soci/sòcia, fent una aportació puntual i també adquirint les guies editades. 

Els Països Catalans només compten amb la seva gent per reeixir, i el Camí hi vol contribuir; comptem amb tu!

Moltes gràcies i continuem juntes i junts fent el nostre Camí!

 


Si voleu conèixer més detalls d’aquest procés judicial, cliqueu aquí.

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí