Termes Romanes de Santa

Dilluns, 10 desembre, 2018
Ubicació: 
Font: 
Ajuntament de l'Alcora
Text publicat per: 
El Camí

Termes romanes de Santa

 

Les termes romanes estan ubicades en la partida de Santa, a la qual es pot accedir per la carretera CV-190 (l'Alcora-Sant Joan de Moró), junt rotonda.

El terme municipal de l'Alcora és ric en jaciments arqueològics d'època romana. El més destacat és Santa, ubicat junt al camí dels Bandejats, que unia la Via Augusta amb les terres altes de l'interior.

Recentment s'han localitzat i restaurat unes termes romanes en les quals es poden observar els distints recintes que componien aquest tipus d'instal·lacions: caldarium per als banys de vapor calent, tepidarium o sala templada, el frigidarium o zona de banys freds, el forn, l'aljub i molts altres elements.

Les Termes romanes de Santa formen part d'un assentament dels segles I a IV de nostra era que ocupa una suau elevació amb una superfície aproximada de 15.000 m2.

Els espais que es poden apreciar són: frigidarium, hipocausto, caldarium, alveus, praefurnium, prognigeum, aljub, latrines, habiación, estades serveis i manteniment.

Les termes van gaudir d'una gran popularitat al món romà, arribant a configurar-se com un dels elements més característics de la seva cultura. La seva tipologia varia àmpliament, des de les grans termes monumentals de les ciutats fins a les més modestes de l'àmbit rural, com les de Santa. Però sempre repeteixen un circuit mínim en el qual els usuaris podien prendre banys o vapors a diferents temperatures:

Frigidarium: sala freda. amb piscines o banyeres on es prenien banys a temperatura ambienti.

caldarium: sala calefactada. És l'habitació amb temperatura més elevada. Constava de petites piscines o banyeres portàtils per a la presa de banys calents.

Tepidarium: sala temperada immediata entre el caldarium i el frigidarium, on el banyista s'adaptava al canvi de temperatura entre ambdues estades.

Podien existir altres dependències, que ja no estan presents en tots els edificis