Resum de patrimoni d'El Camí a les valls de la Marina

Dimecres, 2 setembre, 2015
Ubicació: 

Recull de patrimoni:

 

Patrimoni natural i espais d’aigua: el Blau de Calapatar i la font Salada al Parc Natural de la Marjal de Pego, espai d’altíssima biodiversitat; l’entorn del Montgó; el barranc de l’Infern i el salt i barranc de l’Encantada; rius Gorgos, Girona, Racons i Bullent i barranc de l’Alberca; paratges dels tolls d’Ebo, el carst del Condoig, la Foradada i el clot del Lirio; les coves del Rull i del Tossal dels Llops; fonts, pous i safareigs de cada poble i partida, en especial el pou de Bisserot, la font de Baix d’Orba, la font del Pla de Pego, el safareig natural de Murla i la font d’Al-Azraq d’Alcalà. 

Patrimoni arquitectònic: finques i vil·les de la burgesia local, destacant el minaret de la Muntanyeta i les vil·les i jardins a l’entorn de Dénia, Beniarbeig i Parcent; palaus senyorials, cases pairals i molins de la Rectoria; castells de Dénia, Ambra, Benirrama, Benissili, Planes, Margarida; torres de la Cremadella, Mira-rosa, l’Almadrava, Carrals, la Casota, Alcalalí; els riuraus de la vall de Pop i entorn de Dénia; els Pòrxens de Pedreguer i la plaça de Bous i mercat del Prado d’Ondara; molins de Jesús Pobre i Pedreguer;almàsseres, marges de pedra i sistemes de regadiu tradicionals; escales morisques del barranc de l’Infern. 

Patrimoni humà: Conjunts monumentals de Dénia, Pego, Planes, Fontilles, Parcent i Orba i nuclis historicoartístics de Quatre Cantons, els Poblets i els pobles de la Rectoria i la vall de Gallinera. Poble abandonat de Llombai, poblats moriscs de la Cairola, l’Atzuvieta, l’Alcúdia, etc (valls d’Alcalà i Gallinera), jaciment romà de l’Almadrava, poblats ibers de Benimaquia i Segària. 

Patrimoni artístic: pintures rupestres a la Gallinera, al Condoig i al pla de Petrarcos; murals a Dénia, el Verger i Benimeli.  

Arbres singulars: olivera del Diluvi i garrofer monumental de la Xara (Dénia). 

Patrimoni històric immaterial: petjades d’Al-Azraq a Alcalà i Gallinera; expulsió dels moriscs, i resistència i posterior assassinat en massa a la vall de Laguar; Rafael Garcia, fill del Ràfol, va ser un dels líders de la segona Germania; repoblament mallorquí de les valls de la Marina. 

Gastronomia i productes locals: coques de recapte, coques de dacsa, mulladors, sobrassada, arròs al forn o amb cigrons, paella, figatells; vi, mistela i pansa de la vall de Pop i Dénia, cireres de la vall de Gallinera, arròs de la marjal de Pego, embotit de Planes, etc. 

Festes: Moros i Cristians del Verger, Baixada del Bullent de Pego, Bous a la Mar de Dénia, festa del Batre de Jesús Pobre.