Temàtica: 
Ubicació: 

Pere Comas i Duran (Cardedeu, 11 de febrer de 1915 - 2004) va ser mestre d'escola, historiador i meteoròleg.

El 1952 va començar a escriure en llibres de registres els fenòmens meteorològics –temperatures, precipitacions, nevades, gelades, etc.– i altres novetats de la natura. Va començar a portar un acurat registre de les dates d'aparició i caiguda de les fulles, sortida de les flors i de la maduració dels fruits de més de cent espècies de plantes cultivades i silvestres. Durant més de la meitat de la seva vida, Comas, un apassionat de la cultura, l'arquitectura i la meteorologia local, va aprofitar els seus passejos diaris per auscultar els bioritmes del Vallès Oriental a través del comportament d'ametllers, codonyers i freixes; de l'arribada d'orenetes, falciots i papallones; del cant dels primers rossinyols, cucuts i guatlles; de les primeres pluges i de les últimes nevades. Així va anar omplint quaderns i quaderns amb "una de les millors sèries disponibles al món, en quantitat i qualitat", recorden l'escriptor Miguel Delibes i el seu fill biòleg en el llibre La Tierra herida.

Els anys noranta, els científics que estudiaven el canvi climàtic van tenir notícia dels registres del mestre de Cardedeu i van anar a trobar-lo. És així com la seva feina singular va passar a ser una tasca d’interès per a tota la humanitat. En Josep Peñuelas, i altres investigadors van analitzar els llibres de registres de Cardedeu. Amb les dades d’en Pere Comas van veure que la mitjana de la temperatura ha augmentat 1,4 graus centígrads en 50 anys al Vallès Oriental i com a conseqüència d’aquest fet, la natura ha fet canvis en el seu comportament. A partir de les observacions del mestre de Cardedeu, els científics han pogut determinar que les fulles dels arbres surten ara, de mitjana, vint dies abans. Per exemple, la pomera, l’om i la figuera treuen les fulles amb un mes d’antelació respecte de fa cinquanta anys. L’ametller i el pollancre, quinze dies abans. Les plantes també floreixen i fan fruit, de mitjana, deu dies abans que fa trenta anys i l’aparició dels insectes s’ha avançat onze dies. Cada espècie, però, respon de manera diferent a l’augment de la temperatura: el vern i la ginesta floreixen amb més d’un mes d’avançament, les roselles ho fan quinze dies abans, les alzines una setmana, l’olivera no ha canviat els seus hàbits i el pi pinyoner fins i tot es retarda uns dies.

Fonts:

Pere Comas i el canvi climàtic. Premi Cavall Fort 2006
Article a Línea Capital sobre la tasca pionera d'en Pere Comas 2006
Entrevista a en Pere Comas a la Revista "El Vallès"
La tierra herida: ¿qué mundo heredarán nuestros hijos?, Miguel Delibes (2005)

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí