El Taga: mite de la Mare creadora de l'Univers (segons Xirinacs), l'Amat (Ramon Llull)

Ubicació: 
Font: 
pas
Text publicat per: 
Lluís Planes

En el Camí de Vidabona, camí iniciàtic que simbolitza l'avanç cap a la plenitud, la muntanya Taga (2.039 m) es troba en la 2a etapa i simbolitza la mística, que es conclou al cim del Taga, segons Xirinacs, mite de la Mare de l’Univers, les aigües primordials, Tiamat, l’Amat (Ramon Llull).

Pujar “la Taga”, per tant, simbolitza pujar la muntanya de l’Amor Universal creador: passa a passa, anar-se’n amarant, fins la fusió total en arribar al cim: l’Amic es fon en l’Amat.

La geografia d’aquests indrets, en complicitat amb els mites de Xirinacs i Llull, disposa que Amanç (Puig de Sant Amanç, mite del místic, l'Amic -de Ramon Llull) vulgui dir etimològicament “l’enamorat per sempre”, que jou (Coll de Jou) vulgui dir “unió” (“ioga”), i que aquí s’hi trobi el refugi de Sant Jordi: mite de la mort de l’ego superb, pas necessari per endinsar-se en la unió mística. La muntanya Taga, a més de tenir forma de pit, sovint és rondada per voltors que, entre d’altres, són símbol de la maternitat.

14.7.2007. , Amanç.- 7 , GUARDONS

¿Recordes alguna cosa amb què t’hagi guardonat per l’amor meu que acceptes tenir? Respongué: Sí, perquè entre els treballs i els plaers que em dones no en faig diferència. Afegeixo: L’Amat em sobrepassa de tant que certes coses seves m’enamoren, però certes altres, m’horroritzen. (Amor i Temor de Déu). No l’estimo, Ell estima en mi. No cerco guardons, vénen quan volen. És tan inabastable el seu amor que si, per exemple, l’horror de la tortura no hi cap, la felicitat no és vera felicitat. -- - Amanç.- 36 TOTA PAGA ÉS POC Demanaren a l’Amic si canviaria per un altre el seu Amat. Va respondre i digué: “I ¿quin altre és millor o més noble que sobirà bé, eternal, infinit en grandesa, poder, saviesa, amor, perfecció? , (Noümen) Quan el sol , de l’Amat desperta l’Amic dels seus somnis mítics, cessen les paraules, els cants dels ocells, i l’Amic neix en l’Amat a l’alba. El sol l’ha devorat i ja és flama viva.

Fragments del llibre Dietari Final
d’en Lluís M. Xirinacs,
en base al Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull.