Ubicació: 

En el Camí de Vidabona, camí iniciàtic que simbolitza l'avanç cap a la plenitud, la muntanya Taga (2.039 m) es troba en la 2a etapa i simbolitza la mística, que es conclou al cim del Taga, segons Xirinacs, mite de la Mare de l’Univers, les aigües primordials, Tiamat, l’Amat (Ramon Llull).

Pujar “la Taga”, per tant, simbolitza pujar la muntanya de l’Amor Universal creador: passa a passa, anar-se’n amarant, fins la fusió total en arribar al cim: l’Amic es fon en l’Amat.

La geografia d’aquests indrets, en complicitat amb els mites de Xirinacs i Llull, disposa que Amanç (Puig de Sant Amanç, mite del místic, l'Amic -de Ramon Llull) vulgui dir etimològicament “l’enamorat per sempre”, que jou (Coll de Jou) vulgui dir “unió” (“ioga”), i que aquí s’hi trobi el refugi de Sant Jordi: mite de la mort de l’ego superb, pas necessari per endinsar-se en la unió mística. La muntanya Taga, a més de tenir forma de pit, sovint és rondada per voltors que, entre d’altres, són símbol de la maternitat.

14.7.2007. , Amanç.- 7 , GUARDONS

¿Recordes alguna cosa amb què t’hagi guardonat per l’amor meu que acceptes tenir? Respongué: Sí, perquè entre els treballs i els plaers que em dones no en faig diferència. Afegeixo: L’Amat em sobrepassa de tant que certes coses seves m’enamoren, però certes altres, m’horroritzen. (Amor i Temor de Déu). No l’estimo, Ell estima en mi. No cerco guardons, vénen quan volen. És tan inabastable el seu amor que si, per exemple, l’horror de la tortura no hi cap, la felicitat no és vera felicitat. -- - Amanç.- 36 TOTA PAGA ÉS POC Demanaren a l’Amic si canviaria per un altre el seu Amat. Va respondre i digué: “I ¿quin altre és millor o més noble que sobirà bé, eternal, infinit en grandesa, poder, saviesa, amor, perfecció? , (Noümen) Quan el sol , de l’Amat desperta l’Amic dels seus somnis mítics, cessen les paraules, els cants dels ocells, i l’Amic neix en l’Amat a l’alba. El sol l’ha devorat i ja és flama viva.

Fragments del llibre Dietari Final
d’en Lluís M. Xirinacs,
en base al Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí