Ubicació: 

El Museu del Cinema-Col•lecció Tomàs Mallol és una institució oberta al públic com un espai de participació científica, cultural i lúdica dels ciutadans, i al servei de la societat i el seu desenvolupament. La seva missió és afavorir la comprensió i el coneixement de la història de la imatge en moviment i del cinema a través de la conservació, recerca, interpretació i exposició permanent de la Col•lecció Tomàs Mallol i d'altres col•leccions així com també a través de l'organització d'activitats i l'oferiment de serveis que permetin la interacció amb els visitants i usuaris del museu.

Els objectes aplegats s'emmarquen en el període comprès entre mitjan segle XVII i 1970. El gros de la col•lecció pot datar-se entre la segona meitat del segle XVIII i el primer terç del segle XX. Tomàs Mallol sempre ha tingut en consideració el bon estat de conservació de les peces adquirides, les ha habilitat sistemàticament i les ha mantingut en condicions adequades en un espai especialment construït per a aquesta finalitat.

Mallol va seguir unes línies bàsiques en la formació de la seva col•lecció:

a.         Elements i objectes per a la projecció d'imatges abans del cinema amb els teatres d'ombres xineses i 2.883 peces relatives a la llanterna màgica, l'espectacle visual més popular anterior al cinema.

b.         Aparells que servien per representar imatges dibuixades en moviment

c.         Aparells per captar imatges fixes de la realitat d'abans i de després de l'invent de la fotografia

d.         Aparells fabricats per a la incipient indústria cinematogràfica: càmeres i projectors.

e.         Aparells de cinema amateur.

f.          El cinema infantil. Prop de 2.500 peces, entre aparells de projecció o de visualització d'imatges, pel•lícules, bandes i accessoris, joguines òptiques o d'efectes visuals, pensats perquè puguin ser utilitzats pels nens. En destaca el fons de 1.413 objectes del popular Cine Nic de Barcelona.

Com a conseqüència del punt anterior, hem de dir que la idoneïtat museística i pedagògica de la col•lecció és excepcional, no només pel valor històric, científic i de recerca dels objectes conservats, sinó també pel seu discurs, que ens permet resseguir i comprendre pas a pas la prehistòria i la història dels primers temps del cinema.

En definitiva, podem concloure que, per la quantitat, la qualitat i el discurs coherent de les seves peces, aquesta col•lecció pot comparar-se amb les dels millors museus i col•leccions privades de precinema d'Europa.

El servei educatiu del Museu del Cinema disposa d'un ampli programa d'activitats dirigides als escolars de totes les edats. Les propostes tenen com a objectiu potenciar la vessant didàctica de la visita escolar al museu, treballar la vinculació entre el museu i l'escola, i impulsar l'ús del museu com a recurs educatiu. Tanmateix, el servei educatiu també proposa activitats adreçades al conjunt dels ciutadans que faciliten el coneixement i l'accés al patrimoni cultural del museu.

En aquest viatge al llarg de quatre-cents anys d'imatges us acompanyaran els educadors i educadores del museu que amb un alt nivell de formació i experiència facilitaran a tots els participants, petits i grans, el descobriment de l'origen del cinema per així intentar comprendre una mica millor el moment en el qual vivim, en què la comunicació audiovisual és la gran protagonista.

Font de les imatges: Museu de Girona i Turisme Girona

 

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí