El Frare i el seu pas per Vistabella del Maestrat

Dimecres, 28 desembre, 2011
Temàtica: 
Font: 
Rafael Fabregat i Prats

 ,

 , , , , , , AQUEST POBLE TAMBÉ ESTÀ DINS DE

 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , LA HISTÒRIA

 ,Els fets històrics estan en consonàcia amb els llocs on passen, és per aquest motiu que els casos rellevans de la nostra història semblen poc coneguts per haver passat en un poble tan petit.  ,És per aquesta raó que podem citar moltes circunstàncies que , confirmen el pas de “Fray Asencio Nebot”, conegut pels habitants d’aquestes contrades com el Frare, , que durant la guerra del francés va estar lluitant  ,per les nostres comarques. Tot s’ha de dir que en la història de l’Estat espanyol  ,es coneix per la Guerra de la Independència.

Les seues victòries en la guerra del francés van ser tant importants i sonades que prompte es cità aquest guerriller junt ,amb , Merino, Espoz, Mina i el Empecinado. Aquest frare franciscà va deixar els hàbits , com a conseqüència de l’ afusellament del seu bon amic Josè Romeu.

 , ,Una de les raons és que el Frare i el mariscal Suchet es tenien una gran enemistat és perquè el Frare va intervindre activament en la intercepció d’un missatge del mariscal a Massuchelli que demanava captar aliments i diners per tots el pobles que passesin, pero abans, passava el Frare i els amagava. Molt disgustat per aquesta operacio Massuchelli es va retirar a Sogorb i va fer un pregó oferint 1.000 duros pel cap del Frare,  ,ningú no ho va fer. Un altra raó és que el mariscal va compendre que d’aquesta manera no es faria amb el cap del Frare, així , , va perdonar la vida a tres reus de mort i els va prometre 1.000 duros si acabaven amb el seu intrèpit enemic, aleshores va ser el cònsul d’Anglaterra a València  ,el que va posar en guardia al guerriller.Amb gran habilitat, el Frare es movia rapid, pel mati a Castelló i per la vesprada a Onda, el dia següent a Terol, això posava molt nerviós al francés, i també es compren que coneixie tota aquesta regió. Es va fer seguir pel francés en direcció a Vistabella i per aquestes muntanyes va derrotar al mariscal, que venia d’ arrasar Vinaròs amb el seu lloctinent comandant Rutfort. Després d’eixa derrota, Suchet va esparar a Rutfort, van seguir el Frare fins a Vistabella i com que va fugir va cremar l’església de Vistabella i part del carrer Malcuinat i també Sant Joan de Penyagolosa.

 ,També demostrà que va estar al nostre poble i per ací lluitava, per una carta seua del Juliol de 1813, que diu que , entrà a Castelló ciutat, el primer batalló, i un escuadró del seus guerrillers els deixà acampats , a Onda, uns i els altres a l’Alcora. En eixa carta es dolia  ,que no es conegueren algunes de les seues grans victòries i literalment afegia:“Estic organitzant el cinqué batalló a Vistabella, el quart es troba a Morella, el tercer està a Onda, l'Alcora, Castelló i Vila-real. Si tingués fusells presentaria a València 8.000 homes pertenyens als jovent de les nostres muntanyes”.

 ,Si després de tots aquets testimonis no es suficient per garantir que el Frare estigué en Vistabella no podem  ,aportar cap altre més. Peró crec que aquest es suficient i definitiu.

 ,

 ,

 , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,