Castellfollit de la Roca és un poble de mil habitants (aproximadament), amb una extensió de poc més de mig quilòmetre quadrat, essent la segona vila més petita en hectàrees de Catalunya. , El petit terme municipal està limitat per la confluència dels rius Fluvià i Turonell, que rodegen la cinglera sobre la qual s'assenta Castellfollit. La formació de la roca de basalt que dóna nom al poble és deguda precisament als dos rius que la limiten, vies naturals per on baixà la lava sorgida de les explosions volcàniques, fa més de 200.000 anys. Al refredar-se la lava, la força de l'aigua per recuperar la llera natural del riu escarpà la roca fins a deixar la cinglera tal com es conserva en l'actualitat.

La part més visible del penya-segat és coronada per l'antiga església de Sant Salvador (s.XIII), reconstruïda per última vegada a mitjans anys 80 per iniciativa popular. L'església havia quedat impracticable per a les celebracions litúrgiques després de la seva destrucció durant la Guerra Civil, i actualment compleix funcions de museu i sala d'actes. El seu campanar també és un excel·lent mirador del perfil de la roca basàltica i de la vall dels dos rius que conflueixen al poble. En aquest punt s'entén la quantitat de batalles ocorregudes a la població (sobretot durant la Guerra del Francès i les successives guerres carlines), degut a la situació privilegiada d'enclavament defensiu i via de pas obligat per accedir a la ciutat d'Olot.

En el poble destaquen altres zones d'interès, com la totalitat del barri vell, la pedrera de basalt o la part nova del poble.


Participa

A totes les activitats i iniciatives que anem creant

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te vetllador del camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Fes-te soci / padrí del camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te amic del camí

Estigues informat de totes les novetats.