Sant Cugat del Vallès

Coneix!

habitants: 
1.888,09 hab/km²
Superfície: 
48,2 km²
Altitud: 
124 m

Gentilici: Santcugatenc, santcugatenca

Sant Cugat del Vallès és un municipi de la comarca del Vallès Occidental estès als vessants nord-occidentals de la serra de Collserola fins a l'inici de la depressió Prelitoral. Inclou l'entitat municipal descentralitzada de Valldoreix i els districtes de Mira-sol, la Floresta i les Planes.

 

El seu monument més important i conegut és el monestir de Sant Cugat, antiga abadia benedictina construïda entre els segles IX i XIV, la qual destaca pel seu impressionant claustre i per la seva rosassa.  va ser un dels més importants i influents del comtat de Barcelona al llarg de l'edat mitjana i va tenir un paper decisiu en el procés de repoblació de la Catalunya Nova.

 

El patró de Sant Cugat és Sant Medir i se celebra el 3 de març, festa local del municipi.

 

Amb la construcció de la carretera de Gràcia a Manresa, l'any 1877, es va iniciar el gran canvi del municipi. El tram entre Barcelona i Sant Cugat va rebre el nom de l'Arrabassada. La carretera donà molts beneficis pels santcugatencs en permetre transportar els seus productes (vi i llenya principalment) a la Plaça de Barcelona. La carretera també va significar un apropament i interès creixent dels barcelonins per Sant Cugat com a lloc de passeig i estiueig. 

 

L'any 1917 arriba a Sant Cugat la línia dels Ferrocarrils de Catalunya.  El fet, qualificat d'històric en la seva època, va comportar l'arrencada econòmica definitiva del municipi i el començament del paper receptor de població urbana.

 

Escut: 
Mapa urbà: 
Etimologia del nom: 
Conegut en l'antiguitat com Castrum Octavianum (que literalment significa el castell de Octavianus) i com Pins del Vallès durant la Segona República Espanyola, Sant Cugat porta el nom de Sant Cucuphas,vingut del nord d'Àfrica per predicar la fe cristiana a terres de l'Imperi Romà, de qui es diu que va ser martiritzat en el lloc que ara ocupa el seu monestir medieval . La part final del seu topònim, Vallès, és una referència a la comarca històrica on se situa la localitat, el Vallès.

Rutes suggerides

De Cerdanyola a Sant Cugat del Vallès per Collserola (12.00km)

BENVINGUDA als ASSISTENTS A LA CAMINADA DE TARDOR. Sant Cugat-Pedralbes Dies: 30 de setembre i 1 d’octubre. Benvinguts i benvingudes a la Caminada organitzada pel PAS. Amics del Camí del tram Sant Cugat-Pedralbes. El nostre projecte abraça els àmbits més diversos,...

Per Lluís Maria Xirinacs i Damians  “Si un dia sóc terra, si un dia sóc pols, que sigui d’aquesta que han trepitjat molts”. El Camí que camina és més que el Camí. El Camí és un espai lineal, una longitud i, en el nostre cas, un...

Participa

Fes-te Vetllador del Camí

Ajuda a definir i marcar el teu tram d'El Camí.

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

Fes-te Soci/Padri del Camí

Ajuda'ns a fer El Camí!

Fes-te Amic del Camí

Estigues informat de totes les novetats.