Capital

Superfície

262.83km²

Població

31 169hab.

Densitat

118.60hab/km²

Data Població

2011

Galería de Fotos comarca

Galería de Fotos comarca

Introducció: 

El Pla de l'Estany és una comarca limitada per la Garrotxa al nord-oest, l'Alt Empordà al nord-est i el Gironès al sud. És una comarca molt jove, que que es va crear l'any 1988 després d'aprovar-se en referèndum. Banyoles n'és la capital per raons de lideratge històric, econòmic i demogràfic.

Tradicions: 

Al Pla de l'Estany hi ha moltes fires, festes i esdeveniments gastronòmics, com és ara la Fira de Sant Martirià de Banyoles, la Fira de la Mel de Crespià o el Ball del Cornut a Cornellà de Terri.

Medi i Paisatge: 

El paisatge del Pla de l'Estany, com el mateix nom de la comarca, gira entorn de la presència de l'estany, com a punt central. Aquest fet el fa en recrea la diversitat de la fauna (d'ocells, especialment al voltant de l'estany, on anualment hivernen més de cent espècies diferents: bernats pescaires, ànecs de coll verd, diversos tipus de gavians, aus rapinyaires...), i flora. La seva singularitat està clarament lligada a l'aigua: el sistema lacustre, format per un conjunt d'estanyols i presidit per l'estany de Banyoles, n'és el tret d'identitat. Cal ditar el Clot d'Espolla, un dels estanyols intermitents, on hi trobem una espècie de el triops crancriformis, un crustaci primitiu molt singular. Al Pla de l'Estany hi trobem pins i alzines, així com salzes, verns, freixes i pollancres.

Des de l'administració, el Consorci de l'Estany - espai natural - és qui vetlla per la preservació i la revalorització del patrimoni natural i cultural, de cara a impulsar les funcions econòmiques mediambientals i socials pròpies de l'Espai d'Interès Natural de l'Estany de Banyoles.

Limnos - l'Associació de Defensa del Patrimoni Natural de Banyoles i comarca - recull de dades i organitza jornades dedicades a l'observació i estudi de la natura als espais naturals del Pla de l'Estany, especialment pel què fa a fauna i molt especialment a aus. Es publiquen en aquest lloc web.

Etimologia del nom: 

La comarca rep aquest nom perquè es troba situada a la plana de l'estany de Banyoles.

Activitat econòmica: 

Es tracta d'una comarca bàsicament agrícola, d'acord amb l'abundància d'aigües i a la qualitat dels sòls. La ramaderia - bestiar boví, el porcí i l'aviram - ho complementa. La indústria, centralitzada a la capital, s'estén seguint els eixos de les carreteres, a Girona i a Olot, als municipis de Porqueres, Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Serinyà.

Informació Pràctica: 

Autobusos TEISA Avinguda dels Països Catalans, 8 17820 Banyoles Tel.: 972 57 00 53

www.teisa-bus.com