Capital

Superfície

262.83km²

Població

31 169hab.

Densitat

118.60hab/km²

Data Població

2011

El Pla de l'Estany es una comarca limitada per la Garrotxa al nord-oest, l'Alt Emporda al nord-est i el Girones al sud. Es una comarca molt jove, que que es va crear l'any 1988 despres d'aprovar-se en referendum. Banyoles n'es la capital per raons de lideratge historic, economic i demografic.

Tradicions: 

Al Pla de l'Estany hi ha moltes fires, festes i esdeveniments gastronomics, com es ara la Fira de Sant Martiria de Banyoles, la Fira de la Mel de Crespia o el Ball del Cornut a Cornella de Terri.

Medi i Paisatge: 

El paisatge del Pla de l'Estany, com el mateix nom de la comarca, gira entorn de la presencia de l'estany, com a punt central. Aquest fet el fa en recrea la diversitat de la fauna (d'ocells, especialment al voltant de l'estany, on anualment hivernen mes de cent especies diferents: bernats pescaires, anecs de coll verd, diversos tipus de gavians, aus rapinyaires...), i flora. La seva singularitat esta clarament lligada a l'aigua: el sistema lacustre, format per un conjunt d'estanyols i presidit per l'estany de Banyoles, n'es el tret d'identitat. Cal ditar el Clot d'Espolla, un dels estanyols intermitents, on hi trobem una especie de el triops crancriformis, un crustaci primitiu molt singular. Al Pla de l'Estany hi trobem pins i alzines, aixi com salzes, verns, freixes i pollancres.

Des de l'administracio, el Consorci de l'Estany - espai natural - es qui vetlla per la preservacio i la revaloritzacio del patrimoni natural i cultural, de cara a impulsar les funcions economiques mediambientals i socials propies de l'Espai d'Interes Natural de l'Estany de Banyoles.

Limnos - l'Associacio de Defensa del Patrimoni Natural de Banyoles i comarca - recull de dades i organitza jornades dedicades a l'observacio i estudi de la natura als espais naturals del Pla de l'Estany, especialment pel que fa a fauna i molt especialment a aus. Es publiquen en aquest lloc web.

Etimologia del nom: 

La comarca rep aquest nom perquè es troba situada a la plana de l'estany de Banyoles.

Activitat econòmica: 

Es tracta d'una comarca basicament agricola, d'acord amb l'abundancia d'aigues i a la qualitat dels sols. La ramaderia - bestiar bovi, el porci i l'aviram - ho complementa. La industria, centralitzada a la capital, s'esten seguint els eixos de les carreteres, a Girona i a Olot, als municipis de Porqueres, Cornella del Terri, Palol de Revardit i Serinya.

Informació Pràctica: 

Autobusos TEISA Avinguda dels Paisos Catalans, 8 17820 Banyoles Tel.: 972 57 00 53

www.teisa-bus.com

Esteu aquí