Capital

Superfície

1 260.00km²

Població

154 204hab.

Densitat

122.40hab/km²

Data Població

2011

Galería de Fotos comarca

Galería de Fotos comarca

Introducció: 

Osona és una plana encaixada entre els Prepirineus, al nord; la serralada Transversal, a l’est, i la serralada Prelitoral,al sud-oest. La banyen la conca del Besòs (al sud) i la del Ter (al nord-est) i té com a centre una ciutat que és seu de bisbat i de mercats: Vic. Terra de sants, bandolers i bruixes, la comarca està formada per cinquanta-un municipis, dels quals només sis superen els cinc mil habitants i concentren junts més del 50% de la població comarcal (Centelles, Manlleu, Roda de Ter, Taradell, Tona, Torelló i Vic).

Tradicions: 

És emblemàtic el Mercat del Ram de Vic, ja només pel fet de ser el més antic de tots els que es fan a la capital osonenca. A la comarca també hi ha la Fira del Pescador de Roda de Ter, la Festa del Bolet de Seva, la Fira de la Castanya de Viladrau, la Fira de l’Avet d’Espinelves i la Festa del Pi de Centelles, entre moltes d’altres.

Etimologia del nom: 

En època romana la ciutat de Vic s’anomenava Auso,-onis; però l’origen d’aquest nom és preromà, ja que en documentació antiga hi ha la forma ibèrica de significat desconegut Ausesken. Amb el temps, la comarca adquirí el nom d’Ausona i, posteriorment, hi va haver una evolució d’au cap a o.

Activitat econòmica: 

La boira característica de la plana ha generat una terra rica i humida apta per al conreu. Actualment el sector primari d‘Osona ocupa una de les posicions més elevades del Principat, sobretot gràcies a la ramaderia, activitat que s’ha mostrat dinàmica i en creixement. Val a dir que Osona és la principal productora de llet del Principat -seguida de l’Alt Empordà- i que la indústria porcina és un altre gran motor de la comarca. La cria de porcs és tan gran que pràcticament ja no es pot incrementar més i aquest fet ha estat aprofitat des dels anys 80 per les comarques veïnes per poder créixer dins d’aquest mercat. El toc negatiu, però, l’aporta la concentració de purins amb què la plana es va veure afecta fa pocs anys, fet que ha comportat una forta pressió mediambiental. L’activitat industrial es va començar a instal•lar al nord de la comarca per aprofitar l’energia del Ter, i es van construir colònies i fàbriques al llarg del riu. Els sectors més desenvolupats són el de la indústria tèxtil, l’alimentària i la metal•lúrgia. Actualment els principals nuclis de desenvolupament industrial són Vic, Manlleu i Torelló; un segon lloc l’ocupen Roda de Ter i les Masies de Voltregà i, en menor grau, destaca el sector meridional de Centelles, Balenyà i Tona. El sector serveis, en canvi, no arriba a la mitjana catalana, però recentment ha rebut un fort impuls amb la creació de rutes turístiques i la dinamització que ha aportat la Universitat de Vic. Osona és una comarca amb una forta tradició de mercats i fires i moltes es fan a Vic, ciutat que acull un dels principals mercats de Catalunya.

Informació Pràctica: 

 

Com arribar-hi amb transport públic? Autobús.Podeu arribar a Vic des de Barcelona amb la companyia Sagalés (www.sagales.com)o des d’Olot amb la Teisa.

 

Ferrocarril.La comarca compta amb la línia de Rodalies C3, que enllaça Barcelona i Vic, i amb la línia de Regionals que va de Vic fins a Puigcerdà.