Capital

Superfície

1 260.00km²

Població

154 204hab.

Densitat

122.40hab/km²

Data Població

2011

Osona es una plana encaixada entre els Prepirineus, al nord; la serralada Transversal, a l'est, i la serralada Prelitoral,al sud-oest. La banyen la conca del Besos (al sud) i la del Ter (al nord-est) i te com a centre una ciutat que es seu de bisbat i de mercats: Vic. Terra de sants, bandolers i bruixes, la comarca esta formada per cinquanta-un municipis, dels quals nomes sis superen els cinc mil habitants i concentren junts mes del 50% de la poblacio comarcal (Centelles, Manlleu, Roda de Ter, Taradell, Tona, Torello i Vic).

Tradicions: 

Es emblematic el Mercat del Ram de Vic, ja nomes pel fet de ser el mes antic de tots els que es fan a la capital osonenca. A la comarca tambe hi ha la Fira del Pescador de Roda de Ter, la Festa del Bolet de Seva, la Fira de la Castanya de Viladrau, la Fira de l'Avet d'Espinelves i la Festa del Pi de Centelles, entre moltes d'altres.

Etimologia del nom: 

En època romana la ciutat de Vic s’anomenava Auso,-onis; però l’origen d’aquest nom és preromà, ja que en documentació antiga hi ha la forma ibèrica de significat desconegut Ausesken. Amb el temps, la comarca adquirí el nom d’Ausona i, posteriorment, hi va haver una evolució d’au cap a o.

Activitat econòmica: 

La boira caracteristica de la plana ha generat una terra rica i humida apta per al conreu. Actualment el sector primari d'Osona ocupa una de les posicions mes elevades del Principat, sobretot gracies a la ramaderia, activitat que s'ha mostrat dinamica i en creixement. Val a dir que Osona es la principal productora de llet del Principat -seguida de l'Alt Emporda- i que la industria porcina es un altre gran motor de la comarca. La cria de porcs es tan gran que practicament ja no es pot incrementar mes i aquest fet ha estat aprofitat des dels anys 80 per les comarques veines per poder creixer dins d'aquest mercat. El toc negatiu, pero, l'aporta la concentracio de purins amb que la plana es va veure afecta fa pocs anys, fet que ha comportat una forta pressio mediambiental. L'activitat industrial es va comencar a instal*lar al nord de la comarca per aprofitar l'energia del Ter, i es van construir colonies i fabriques al llarg del riu. Els sectors mes desenvolupats son el de la industria textil, l'alimentaria i la metal*lurgia. Actualment els principals nuclis de desenvolupament industrial son Vic, Manlleu i Torello; un segon lloc l'ocupen Roda de Ter i les Masies de Voltrega i, en menor grau, destaca el sector meridional de Centelles, Balenya i Tona. El sector serveis, en canvi, no arriba a la mitjana catalana, pero recentment ha rebut un fort impuls amb la creacio de rutes turistiques i la dinamitzacio que ha aportat la Universitat de Vic. Osona es una comarca amb una forta tradicio de mercats i fires i moltes es fan a Vic, ciutat que acull un dels principals mercats de Catalunya.

Informació Pràctica: 

 

Com arribar-hi amb transport public? Autobus.Podeu arribar a Vic des de Barcelona amb la companyia Sagales (www.sagales.com)o des d'Olot amb la Teisa.

 

Ferrocarril.La comarca compta amb la linia de Rodalies C3, que enllaca Barcelona i Vic, i amb la linia de Regionals que va de Vic fins a Puigcerda.

Esteu aquí