Capital

Superfície

750.00km²

Població

196 000hab.

Densitat

258.00hab/km²

Data Població

2010

Ubicacio

La conformen 33 municipis que van des dels mes de 45.000 habitants de la capital, Denia, fins als menys de 200 veins de la Vall d'Alcala. Limita al nord amb la Safor i la mar Mediterrania, al sud amb la Marina Baixa i a l'oest amb el Comtat. A l'est resta la mar.

La comarca es, pero, una zona molt muntanyenca, caracteristica aquesta que nomes es trenca per les tres planures situades a la marjal de Pego, la marina de Denia, Ondara i el Verger, i la vall de Sant Bertomeu a Xabia i Gata. Tanmateix, s'hi localitzen tres muntanyes importants: Bernia (1.128m), el Montgo (752m) i Segaria (500m). Pel que fa als rius, els mes importants son el Girona, el Gorgos -tambe dit Xalo, el Bullent, el Racons, el Molinell i l'Alcala.

Tradicions: 

La pilota, l'esport tradicional

A tots els pobles de la comarca de la Marina Alta es juga alguna modalitat de pilota valenciana. A mes molts d'ells compten amb trinquets on se celebran partides entre professionals. La pilota es, sens dubte, l'esport mes tradicional d'aquesta zona i, de fet, l'impulsor de la variant coneguda com "escala i corda" (la que mes es juga a hores d'ara) va ser un home conegut com el Nel de Murla. Altres modalitats que es practiquen, pero en els carrers, son el raspall (tambe dit raspot) i el joc de llargues.

Etimologia del nom: 

L'etimologia del nom de la Marina prové per la condició de zona costanera.

Activitat econòmica: 

Sobre l'economia, a hores d'ara el sector de la construccio i totes les industries afins son les principals a la comarca. Els serveis han experimentat un increment gran en les ultimes decades com a consequencia de l'expansio del turisme. D'aquesta manera, l'agricultura ha quedat desplacada a un lloc mes secundari si be continua tenint molta rellevancia a zones de l'interior i el prelitoral de la Marina Alta. A la zona costanera, la dels municipis mes grans, la consideracio hi es quasi testimonial.

Informació Pràctica: 

Pel que fa al transport, Denia es el punt d'origen de molts dels autocars que creuen la comarca. Bona part d'aquests busos son de l'empresa ALSA (www.alsa.es).

A Denia tambe es on acaba el TRAM (www.fgvalicante.com), el ferrocarril que uneix la comarca amb Alacant. A mes de la capital, aquest tren tambe passa per la Xara, Gata, Teulada, Benissa i Calp.  

Aixi mateix, per carretera la Marina Alta esta comunicada mitjancant de la N-332 i de l'autopista de peatge AP-7.

Finalment, cal esmentar que Denia comunica per mar amb les Illes Balears per mitja dels ferris que tenen diverses navilieres (Balearia,...), amb seu al port denier.

Esteu aquí