Capital

Superfície

734.60km²

Població

55 597hab.

Densitat

75.70hab/km²

Data Població

2011

La Garrotxa esta situada a la zona nord-oriental de Catalunya i es la comarca amb menys altitud mitjana del Pirineu. La major part del territori es a menys de 600 m d'altitud i les muntanyes mes altes no superen els 1.600 m.

Tradicions: 

El jovent, i els no tan joves de la Garrotxa han sabut des de sempre crear una oferta d'oci i de festa al marge de tot allo oficial, organitzat o institucional. Al llarg de la historia, sobretot pel que fa a la mes recent, l'autoorganitzacio ciutadana ha estat una constant per crear l'alternativa.

Des de fa anys, nombroses trobades i aplecs amb els musics de muntanya servien als nostres avis per divertir-se, i fins i tot burlaven (i encara avui) la frontera per agermanar catalans del nord i del sud a Sant Aniol d'Aguja (Alta Garrotxa).

Avui dia, pero, si hem de parlar de les festes amb mes seguiment per part del jovent de la comarca, hem de parlar sens dubte de les petites festes de poble, si be totes tenen el seu encant i el seu seguiment, cal remarcar especialment les festes dels pobles de la Vall d'en Bas a l'estiu, on el jovent, vingut de tota la comarca es troba cada cap de setmana a un poble diferent, ballant tota la nit fins ben entrat el mati.

Aquestes festes culminen cada estiu amb les 24 hores de volei, a Olot, que marquen al preludi a les esperades Festes del Tura. I es que no es pot parlar de festa a la garrotxa sense parlar de les Festes del Tura.

Al marge d'allo normalment dit o conegut, a les Festes del Tura hi ha una serie d'esdeveniments molt populars i arrelats que son gairebe d'obligada assistencia pel jovent; la Turinada i el posterior Ball de l'Hora, el birra-crucis, la tancada d'anecs, etc..

A banda, al llarg de l'any, son variades (tot i que no pas moltes) les opcions d'oci alternatiu a la comarca, algunes ben curioses com el sopar rural de Riudaura, i altres molt populars com poden ser el Carnestoltes "brutes, tous i poca-soltes" a Olot, o l'empenya't.

redactat per: Marc August Muntanya (La Greda)  Data: primavera 2009

Medi i Paisatge: 

A la Garrotxa es poden observar dos tipus de paisatge totalment diferents: a bona part de la meitat sud s'hi estenen mes de 40 volcans i diverses colades de lava que formen un paisatge suau i sense gaires desnivells, protegit pel Parc Natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa; des de la vall del riu Fluvia cap al nord, el paisatge canvia radicalment. Es torna mes abrupte i escarpat amb abundants cingles i congostos, que donen pas a l'Alta Garrotxa, una area declarada Espai d'Interes Natural, de la mateixa manera que ho estan el Collsacabra i el massis del Puigsacalm, ambdos situats a l'oest de la comarca.

 

Tots aquests elements, juntament amb d'altres com el riu Fluvia, formen part de la Xarxa Natura 2000, una iniciativa europea que protegeix els espais naturals mes singulars, diversos, rars, ben conservats, representatius, fragils o vulnerables i que connecten amb d'altres de les mateixes caracteristiques.

 

Durant tot l'any, les precipitacions acostumen a ser abundants a la Garrotxa, si be l'hivern es l'estacio mes seca. Les pluges frequents generen uns estius frescos mentre que la influencia del Pirineu fa que els hiverns siguin freds.

Pel que fa a la vegetacio, els alzinars son caracteristics dels vessants assolellats del sector oriental. Les rouredes predominen a la resta de zones, i les fagedes es troben als sectors mes humits. A la plana d'Olot, l'especie natural mes caracteristica es el roure penol, encara que avui en dia la seva presencia s'ha reduit a petits boscos situats al voltant de la ciutat.

Etimologia del nom: 

El nom “Garrotxa” s’ha relacionat etimològicament amb l’arrel llatina garr-, que ens condueix a garric o garriga, referit a una comunitat vegetal formada per plantes de fulla endurida. També hi ha la possibilitat que provingui del mot rotxa, varietat mossàrab de roca o d’arroc. Amb tot, “Garrotxa” significa terra aspra, trencada, abrupta o de mala petja, segurament a causa del seu relleu muntanyós.

Activitat econòmica: 

Durant la darrera decada, la Garrotxa ha sofert un proces de terciaritzacio: han augmentat les activitats vinculades amb els serveis publics i amb els serveis a les empreses i, sobretot, les relacionades amb el turisme. No es una comarca amb una llarga tradicio turistica, pero aquests ultims anys s'ha consolidat com una destinacio marcada per l'interes pel seu patrimoni natural, cultural i gastronomic. Per aquest motiu, hi ha hagut un important creixement de les activitats turistiques.

D'altra banda, el Parc Natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa i Turisme Garrotxa van impulsar a partir del 2001 un pla d'actuacio per a la millora integral del sector que ha permes al Parc Natural acreditar-se amb la Carta Europea del Turisme Sostenible.

Informació Pràctica: 

Com arribar-hi amb transport public?

Amb les linies regulars que l'empresa TEISA i el Bus Transversal que comunica els municipis de la Garrotxa. El tren no arriba a la Garrotxa, pero l'estacio mes propera es a Girona, que enllaca amb els autobusos de la Teisa. A la comarca tambe hi ha serveis de taxi.

TEISA: 972260196  www.teisa-bus.com

Esteu aquí