Capital

Superfície

734.60km²

Població

55 597hab.

Densitat

75.70hab/km²

Data Població

2011

Galería de Fotos comarca

Galería de Fotos comarca

Introducció: 

La Garrotxa està situada a la zona nord-oriental de Catalunya i és la comarca amb menys altitud mitjana del Pirineu. La major part del territori és a menys de 600 m d'altitud i les muntanyes més altes no superen els 1.600 m.

Tradicions: 

El jovent, i els no tan joves de la Garrotxa han sabut des de sempre crear una oferta d'oci i de festa al marge de tot allò oficial, organitzat o institucional. Al llarg de la història, sobretot pel que fa a la més recent, l'autoorganització ciutadana ha estat una constant per crear l'alternativa.

Des de fa anys, nombroses trobades i aplecs amb els músics de muntanya servien als nostres avis per divertir-se, i fins i tot burlaven (i encara avui) la frontera per agermanar catalans del nord i del sud a Sant Aniol d'Aguja (Alta Garrotxa).

Avui dia, però, si hem de parlar de les festes amb més seguiment per part del jovent de la comarca, hem de parlar sens dubte de les petites festes de poble, si bé totes tenen el seu encant i el seu seguiment, cal remarcar especialment les festes dels pobles de la Vall d'en Bas a l'estiu, on el jovent, vingut de tota la comarca es troba cada cap de setmana a un poble diferent, ballant tota la nit fins ben entrat el matí.

Aquestes festes culminen cada estiu amb les 24 hores de volei, a Olot, que marquen al preludi a les esperades Festes del Tura. I és que no es pot parlar de festa a la garrotxa sense parlar de les Festes del Tura.

Al marge d'allò normalment dit o conegut, a les Festes del Tura hi ha una sèrie d'esdeveniments molt populars i arrelats que són gairebé d'obligada assistència pel jovent; la Turinada i el posterior Ball de l'Hora, el birra-crucis, la tancada d'ànecs, etc..

A banda, al llarg de l'any, són variades (tot i que no pas moltes) les opcions d'oci alternatiu a la comarca, algunes ben curioses com el sopar rural de Riudaura, i altres molt populars com poden ser el Carnestoltes “brutes, tous i poca-soltes” a Olot, o l'empenya't.

redactat per: Marc August Muntanya (La Greda)  Data: primavera 2009

Medi i Paisatge: 

A la Garrotxa es poden observar dos tipus de paisatge totalment diferents: a bona part de la meitat sud s’hi estenen més de 40 volcans i diverses colades de lava que formen un paisatge suau i sense gaires desnivells, protegit pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa; des de la vall del riu Fluvià cap al nord, el paisatge canvia radicalment. Es torna més abrupte i escarpat amb abundants cingles i congostos, que donen pas a l’Alta Garrotxa, una àrea declarada Espai d’Interès Natural, de la mateixa manera que ho estan el Collsacabra i el massís del Puigsacalm, ambdós situats a l’oest de la comarca.

 

Tots aquests elements, juntament amb d’altres com el riu Fluvià, formen part de la Xarxa Natura 2000, una iniciativa europea que protegeix els espais naturals més singulars, diversos, rars, ben conservats, representatius, fràgils o vulnerables i que connecten amb d’altres de les mateixes característiques.

 

Durant tot l’any, les precipitacions acostumen a ser abundants a la Garrotxa, si bé l’hivern és l’estació més seca. Les pluges freqüents generen uns estius frescos mentre que la influència del Pirineu fa que els hiverns siguin freds.

Pel que fa a la vegetació, els alzinars són característics dels vessants assolellats del sector oriental. Les rouredes predominen a la resta de zones, i les fagedes es troben als sectors més humits. A la plana d’Olot, l’espècie natural més característica és el roure pènol, encara que avui en dia la seva presència s’ha reduït a petits boscos situats al voltant de la ciutat.

Etimologia del nom: 

El nom “Garrotxa” s’ha relacionat etimològicament amb l’arrel llatina garr-, que ens condueix a garric o garriga, referit a una comunitat vegetal formada per plantes de fulla endurida. També hi ha la possibilitat que provingui del mot rotxa, varietat mossàrab de roca o d’arroc. Amb tot, “Garrotxa” significa terra aspra, trencada, abrupta o de mala petja, segurament a causa del seu relleu muntanyós.

Activitat econòmica: 

Durant la darrera dècada, la Garrotxa ha sofert un procés de terciarització: han augmentat les activitats vinculades amb els serveis públics i amb els serveis a les empreses i, sobretot, les relacionades amb el turisme. No és una comarca amb una llarga tradició turística, però aquests últims anys s'ha consolidat com una destinació marcada per l’interès pel seu patrimoni natural, cultural i gastronòmic. Per aquest motiu, hi ha hagut un important creixement de les activitats turístiques.

D’altra banda, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i Turisme Garrotxa van impulsar a partir del 2001 un pla d'actuació per a la millora integral del sector que ha permès al Parc Natural acreditar-se amb la Carta Europea del Turisme Sostenible.

Informació Pràctica: 

Com arribar-hi amb transport públic?

Amb les línies regulars que l'empresa TEISA i el Bus Transversal que comunica els municipis de la Garrotxa. El tren no arriba a la Garrotxa, però l'estació més propera és a Girona, que enllaça amb els autobusos de la Teisa. A la comarca també hi ha serveis de taxi.

TEISA: 972260196  www.teisa-bus.com