Viladrau i els seus personatges històrics

Ubicació: 
Temàtica: 
Font: 
pas

Molts personatges han deixat, a Viladrau, la seva empremta en la història del nostre país. Alguns nascuts aquí, altres acollits al poble, tots arrelats a Viladrau.

 ,

Joan Sala i Ferrer, àlies Serrallonga (1594-1634), famós bandoler i cap dels nyerros, ha arribat fins a nosaltres com a personatge històric, , llegendari i mític.

 ,

A cavall entre els segles XIII i XIX, cal destacar Jaume Bofill i Salarich, conegut com a l’Herbolari, gran estudiós de les plantes remeieres i del Montseny que assolí la dignitat d’esdevenir l’apotecari de la corona de Ferran VII.

 ,

Ramon Vila i Colomer, anomenat Vila de Viladrau, reconegut carlí i amic personal de Francesc Savalls, amb qui declarà conjuntament la tercera guerra Carlina precisament al nostre poble.

 ,

El pare Claret, més tard sant Antoni Maria Claret (1807-1870), vicari de Viladrau. Consta que va fer el seu primer miracle en un gran incendi de la casa del Noguer.

 ,

En Jaume Bofill i Mata (1878-1933), gran poeta conegut com a Guerau de Liost, i el seu cosí Jaume Bofill i Ferro (1891-1968), crític literari de gran renom, van fomentar entre Rosquelles i ca l’Herbolari un ressorgiment de la poesia, a i des de Viladrau. És amb l’empenta d’aquests prohoms que sorgeix a Viladrau un focus literari en el qual destaquen els noms de Josep Carner, Felip Graugés, Carles Riba i Marià Manent. Més tard ens arribarà l’obra d’Ernest Torra i Enric Larreula.

 ,

El Dr. Ariet, Antoni Ariet i Barberís (1872-1951), ens va deixar la més singular obra sobre el nostre poble, Topografia mèdica de Viladrau, premiada per la reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Barcelona. Una obra molt avançada al seu temps.

 ,

Tampoc hem d’oblidar grans personatges que han entrat a formar part del nostre poble com a un viladrauencs més: Marcos Redondo i Valencia (1893-1976), famós baríton amb una llarga i reeixida carrera com a cantant, Alicia de Larrocha i de la Calle, una de les més grans concertistes de piano, deixeble de Frank Marshall, Ramon D’Abadal i de Vinyals (1888-1970) historiador i polític que, juntament amb d’altres intel·lectuals, va fornir un important grup de pensadors a Viladrau, Salvador Millet i Bel, eminent economista llargament premiat, Xavier Trias i Vidal de Llobatera, gran polític de Convergència Democràtica de Catalunya, i Jordi Cabré i Trias, un dels joves escriptors més prominents de la nova narrativa —la seva premiada obra la Pregaria del Diable està centrada en els cruents fets de bruixeria de Viladrau—.

 ,

 ,

 ,

Text redactat per: Centre Cultural Europeu de la Natura , , , , Any: 2008