Sant Galderic - Fira de Tardor

Dimecres, 23 agost, 2017
Ubicació: 
Font: 
PAS+ web Ajuntament i Viquipèdia
Text aportat per: 
PAS

A l'octubre, els mercats omplen els carrers de Tavèrnoles d'artesania, roba de segona mà, antiguitats i gastronomia. Per altra banda, es realitzen tallers, exposicions i conferències relacionats amb la cultura i el medi ambient. També es pot participar a la Cursa de Sant Galderic, al concurs de bolets o a la cursa de cavalls. I els més petits tenen un lloc reservat amb tot d'activitats de pintura i poden passejar amb poni pels carrers del poble.
Sant Galderic es converteix en una de les festes més característiques de Tavèrnoles pel fet de que tothom gaudeix d'un dia diferent, ple d'activitats per a tota la família.

Sant Galdric fou pagès que nasqué a Vilavella (actualement anomenada Sant Gauderic, al Carcassonès) a principis del s. IX. Ell u el seu germà conreaven les terres d'altri. Conegut per defensar sempre els drets dels pagesos contra els abusos i maltractes dels senyors.

La seva festivitat és el 16 d'octubre. És el sant patró del Rosselló, el Conflent i el Vallespir, de Perpinyà, de Sant Martí del Canigó i de Miralpeix, a més, és patró veritable dels pagesos catalans, fins a la seva substitució per Sant Isidre el Llaurador a partir del segle XVII. Avui, encara és venerat pels pagesos del Pirineu i la Catalunya Nord.

Va ser enterrat a Sant Martí del Canigó però amb la invasió francesa el 1654 fou traslladat a Sant Pau del Camp a Barcelona fins al 1781. Actualment són a la caterdral de Perpinyà.

De mica en mica, cada vegada més poblacions van restituint la commemoració de Sant Galderic com a patró dels pagesos catalans que havia restat oblidada durant molts anys.